Amfilohije: Podgorici smeta ono “srpska” u nazivu SPC

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohije ocenio je večeras da nacrt zakona o slobodi verospovesti Vlade Crne Gore ima toliko nedoslednosti da je sigurno da neće moći da opstane dodavši da Podgorici smeta reč “srpska” u nazivu SPC.

“U tom nacrtu zakona ima toliko protivrečnosti, nedoslednosti i bezakonja, da je sigurno da to ne bi moglo i neće moće da opstane. Usvajanjem takvog zakona potvrdilo bi se ono što je Đilas rekao, nazvavši Crnu Goru besudna zemlja”, rekao je Amfilohije za dnevni list Politika i podsetio da je Mitropolija napisala primedbe na nacrt, upozrivši da je reč o nacionalizaciji i konfiskaciji.

amfilohije radovic beta milan obradovic jpg

On je kazao da je sad obogotvorena Crna Gora u avnojevskim granicama iz 1945. godine i crnogorska nacija.

“Smeta im u nazivu reč ‘srpska’, a oni ne znaju da mi na svakoj liturgiji ispovedamo jednu svetu katoličansku i apostolsku Crkvu”, naveo je mitropolit.

Upitan da li moguće da se sve pravoslavne svetinje sagrađene u Crnoj Gori do 1918. godine postanu državna imovina, Amfilohije je odgovorio da bi sve pravoslavne svetinje sagrađene u Crnoj Gori do 1918. godine i mogle to da postanu, da je to “ona Crna Gora kralja Nikole, s granicama koje su se zadržale do 1945. godine, kada je Zetska banovina obuhvatala Metohiju i delove Kosova”.

Kako je dodao, ogromna većina svetinja onih koji se sada deklarišu kao Crnogorci pripada Mitropoliji crnogorsko-primorskoj SPC.

Upitan šta vlada hoće da postigne tim zakonom, Amfilohije je kazao da nacrt nije formulisan na izvornoj politici, na brizi o istinskom ljudskom dostojanstvu i slobodi vere, nego su ga “definisali ljudi opterećeni politikom i ideologijom, koja nije nova, nego je samo nastavak jedne ideologije koja je ovde vladala pedeset godina, i sada pod drugom kapom nastavlja da vlada”.

“Oni hoće da ograniče jednu bezgraničnu ustanovu kakva je Crkva, da je smeste u kalupe ovih granica jedne državice koja se rodila u Jajcu, od jedne grupe revolucionara, jedne grupe terorista, koji su po svome krojili i sudbinu Crne Gore i sudbinu naše Jugoslavije”, rekao je mitropolit.

Na pitanje šta vlada planira sa rimokatoličkom crkvom i islamskim objektima, Amfilohije je naveo da oni traže da sedište svake verske zajednice bude u Crnoj Gori i upitao šta će onda da rade sa Vatikanom, jer su “biskupije ovde organski zavisne od Vatikana”.

“Jer, šta ćemo da radimo s Pečkom patrijaršijom, Dečanima, Gračanicom i imovinom tih svetinja? Crna Gora je nedavno priznala granice nepostojeće države Kosova, odrekavši se svoje žile kucavice, suprotno svom istorijskom biću i svom identitetu”, naveo je on.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s