Zukorlićeve pristalice – podrška crnogorskoj opoziciji ili “četnicima”?

Od prvog dana opozicionih protesta u Podgorici vijori se i zastava Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) koju nose pristalice Bošnjačke demokratske zajednice(BDZ), stranke koju je u Crnoj Gori osnovao muftija-sandžački Muamer Zukorlić. Na protestima je svakodnevno i Hazbija Kalač, Zukorlićev saradnik i lider BDZ-a za Crnu Goru.

Mediji bliski Đukanoviću tvrde da se Zukorlić udružio sa četnicima, srpskim ekstremistima i radikalima

Prisustvo zeleno-bele zastave sa bošnjačkim grbom i ljiljanima, koju neki nazivaju i “zastavom Sandžaka”, na mitinzima u Podgorici i podrška BDZ-a grupaciji koja želi da sruši režim Mila Đukanovića izazvala je oštre i oprečne reakcije kako u Crnoj Gori, tako i u srpskom delu Sandžaka.

Mediji bliski Đukanoviću i bošnjačkim strankama koje sa njim dele vlast u Podgorici, tvrde da se Zukorlić udružio sa četnicima, srpskim ekstremistima, radikalima i drugima koji žele da zaustave Crnu Goru na putu prema EU i NATO.

Iz BDZ-a odgovaraju da su uz opoziciju jer žele da daju svoj doprinos “spasu Crne Gore od korumpiranog režima i pljačke”, koji je i nekorektan prema Bošnjacima.

– Udružili su se sa četničkim vojvodom Andrijom Mandićem i povezali zastavu Bošnjaka sa zastavama četnika…šta će oni na mitinzima na kojima govori Anfilohije Radović – pita se u Novom Pazaru uticajni Sandžak haber.

– Vezali smo našu zastavu sa srpskom i crnogorskom, šta je tu loše – odgovara direktno sa mitinga Hazbija Kalač.

Bitka za glasove Bošnjaka

U Crnoj Gori Bošnjaci čine između 16 i 20 odsto stanovništva. Preko Zukorlića, Medojević i drugi opozicionari pokušavaju da pridobiju bar deo Bošnjaka koji su do sada uvek bili podrška Đukanoviću. Lider Bošnjačke stranke Rafet Husović je aktuelni potpredsednik Vlade u Podgorici.

Zukorlićeva stranka BDZ doživela je prošle godine fijasko na lokalnim izborima u Crnoj Gori, osvojivši samo jedno odborničko mesto u Rožajama. U obračunu sa reisom Crne Gore Rifatom Fejzićem za prevlast nad Islamskom zajednicom u ovoj državi, Zukorlić je takođe poražen, jer je Fejzić nedavno ponovo i jednoglasno izabran za vrhovnog poglavara muslimana u Crnoj Gori.

Fejzić je poručio Zukorliću i “braći iz Novog Pazara da ne donose podele i ekstremizam u mirnu i demokratsku Crnu Goru”. Pre nekoliko meseci Zukorlić je na graničnom prelazu kod Rožaja – nakon što je odbio da njegovo vozilo bude pretrešeno, morao da se vrati u Srbiju. Za taj “pokušaj maltretiranja” optužio je režim Mila Đukanovića.

Pojačanje Medojeviću

Zukorlić je u izuzetno dobrim odnosima sa Nebojšom Medojevićem, liderom Pokreta za promene i jednim od čelnika protesta u Podgorici. Kada su zajedno najavili i neku vrstu pakta protiv Đukanovića, Medojević je obećao da će se založiti za formiranje “Prekogranične regije Sandžak”. Zukorlić je tada rekao da je isto obećanje dao i Đukanović pred referendum o samostalnosti Crne Gore, ali da je kasnije “izdao Bošnjake”.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s