Crna Gora pred ratom

 Crnogorska policija je u subotu dvaput nasilno razbila mirne proteste Demokratskog fronta u centru Podgorice!

(Foto: cdm.me/ Iva Mandić)

Na demonstrante su bačeni suzavac i šok bombe, polomljeno je nekoliko izloga u glavnoj ulici, privedeno je 15 ljudi, među kojima poslanici, ali i Vladimir Božović, predsednik Upravnog odbora Matice srpske u Crnoj Gori, članovi Pokreta za neutralnost Marko Milačić i Vladislav Dajković i Boško Vukićević iz pokreta Sloboda narodu. U sukobu policije i demonstranata povređeni su i funkcioneri Demokratskog fronta Nebojša Medojević i Branko Radulović.

Snežana Jonica, zamenik predsednika skupštinskog Odbora za bezbednost i odbranu, uputila je javni poziv za zakazivanje hitne sednice na temu bezbednosne situacije u Crnoj Gori, ističući da se crnogorska policija „otela kontroli“. Andrija Mandić, jedan od lidera DF-a, saopštio je da opozicija ne odustaje i nastavlja proteste. Protestima opozicije se spontano priključuju građani.

Vladimir Božović kaže da se i dalje ne zna zbog čega je miran skup, koji je trajao 20 dana, zabranjen i ko ga je zabranio. Njemu je prilikom privođenja, kao i ostalima, ponovljeno da je došlo do „narušavanja javnog reda i mira“.

(Foto: cdm.me)

– Očigledno je reč o jednom paralelnom toku moći unutar režima, koji ide van zvaničnih struktura policije, za koji ne važe opšta ni međunarodna načela o poštovanju ljudskih prava. Policijskom akcijom prekidanja mirnih protesta, koji su trajali 20 dana, suspendovani su svi zakoni i sva ustavna prava građana. Poslanici su hapšeni i prebijani – kazao je Božović i dodao da je „očigledno da su ljudi u civilu pokazivali prstom koga policija treba da hapsi“.

– Ne znam da li je građanski rat pravi termin za ovo što se dešava, jer su građani na jednoj, a režim na drugoj strani. Sudeći po sadašnjoj atmosferi, crnogorski režim će morati da prihvati činjenicu da se povuče. Pitanje je samo kojim stepenom brutalnosti će se obračunavati s mirnim protestantima – zaključuje Božović.

U subotu ujutru uhapšen je i novinar i urednik In4s portala Gojko Raičević. On je nakon uvođenja u policijsku maricu dobio udarac u bubreg, zbog čega je završio u Urgentnom centru. On je podvukao da je „siguran da se crnogorska opozicija neće povući bez radikalnih promena“.

– Ovo više nisu samo demonstracije Demokratskog fronta, već opšti narodni bunt. Vrlo sam blizak da kategorišem ova dešavanja u Crnoj Gori kao početak građanskog rata. I to kažem vrlo odgovorno, uzimajući u obzir odlučnost i jedne i druge strane – zaključio je Raičević.

Hapsili ih kao kriminalce

Gojko Raičević je opisao momenat svog hapšenja.

– Došao sam s kamermanom, ali policija mi je zabranila prolaz. Nakon nekoliko minuta pojavio se poslanik Nove srpske demokratije Slaven Radunović koji je pokušao da priđe skupštini. Policajci su ga opkolili, stavili mu ruke kao kriminalcu. Prišao sam da im kažem da je on poslanik i da ne smeju to da rade. Bez ikakvog razloga su me priveli, a kada su me predali kolegama koji su došli sa maricom, prilikom ulaska me neko udario sa leđa u bubreg. Pao sam i udario koleno koje sam dva puta operisao – ispričao je Raičević i dodao da je, tokom obavljanja radne dužnosti, uhapšen i novinar podgoričkog „Dana“ Dražen Živković.

(Foto: cdm.me)

Moskva žali zbog incidenta

Rusko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da Rusija žali zbog incidenata u Podgorici i ističe da je očigledno da uključivanje Crne Gore u proces evroatlantskih integracija ne vodi ka njenoj konsolidaciji i prosperitetu.

– Ne može da se ne uoči da, uprkos uverenjima koje crnogorsko rukovodstvo dobija iz zapadnih država, uključivanje te zemlje u proces evroatlantske integracije ne vodi njenoj konsolidaciji i prosperitetu. Pre će biti suprotno. Prisutna je politička i ideološka polarizacija društva i zaoštravanje socijalnoekonomskih problema. Stiče se utisak da usmeravanje na ubrzano kretanje Crne Gore ka NATO-u istovremeno pretpostavlja gušenje alternativnih pristupa – piše u saopštenju u kojem se navodi da mešu povređenima i privedenima nema ruskih državljana.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s