Da bi neko mijenjao Crnu Goru, trebalo bi da prvo promjeni sebe

Opozicione demonstracije: Palanačko vašarište sa prasetom na ražnju i četničkim simbolima

Opozicione demonstracije: Palanačko vašarište sa prasetom na ražnju i četničkim simbolima

Povodom policijske akcije kojom je okončan četnički cirkus u Podgorici, te nesuvislih izjava tzv. opozicionara koje su usledile, a kojima se dodatno potpaljuje javnost, oglasio se Crnogorski pokret saopštenjem koje prenosimo u celini

Policijske snage su 17.10. 2015. godine u jutarnjim časovima prekinule lakrdiju ispred Skupštine Crne Gore na profesionalan način, uz najmanju moguću primjenu sile. Dovoljno je pogledati bilo koji snimak kako se policije demokratskih zemalja ponašaju mnogo okrutnije u sličnim slučajevima kako bi se prestalo, na način svojstven Crnoj Gori, nesuvislim izjavama dodatno potpaljivati javnost. Vrijeđaju inteligenciju građana Crne Gore ponašanje i izjave pojedinih čelnika opozicionih partija i poslanika Skupšine Crne Gore, koji u legitimnoj policijskoj akciji prepoznaju “gušenje slobode”, “teror vlasti” i slične besmislice.

Slike koje su odlazile u svijet iz Podgorice bile su najveća sramota Crne Gore. Ne postoji dražava u Evropi i šire u čijem bi se glavnom gradu, na centralnoj ulici, mogli podizati čadori, peći prasad na roštilju, podizati bina sa koje se čuju najprimitivniji zvuci. Crnogorski pokret je u više navrata naglašavao da je politička scena u Crnoj Gori još uvijek u pretpolitičkoj fazi, da se politikom u Crnoj Gori bave ljudi koji nemaju osnovno političko obrazovanje i čija je prepoznatljivost tribalizam i sukob sa savremenom civilizacijom.

Bolje da su dali šatore izbeglicama: Četnički vigvami u Podgorici

Da bi neko mijenjao Crnu Goru trebalo bi da prvo promjeni sebe. Ne može se pretendovati na osvajanje vlasti time što ćete pokazivati da ste najgori i najprimitivniji politički subjekti u evropskim razmjerama. Ne znam kolika mržnja prema vlastima Crne Gore je potrebna da bi neko u onim ružnim slikama iz Podgorice prepoznao “slobodnu teritoriju”, “borbu protiv tiranskog režima” i slično. Palanačko vašarište, oko kojeg su se okupljali svako veče bilo je mjera kulturoloških i ideoloških prohtjeva onih koji su ga pośećivali. Niko nema ništa protiv bilo čijeg demonstriranja. Ali ne na način da se šatorima i binom blokira ulica dok se “demostranti” odmaraju kod kuće, a onda uveče praviti vašarište primjereno najvećim evropskim selendrama.

Sramna je zloupotreba tog vašarišta od strane crnogorske opozicije koja time pokazuje da se ne razlikuju od onih što su obrtali na ražnju prase pod čadorom i četničkim simbolima. Ako im je to njihovo “slobodno društvo” najljepše se zahvaljujemo. To što se vlast nije mijenjala 25 godina najviše se može zahvaliti ovima sa vašarišta i onima koji ih podržavaju. Promjena vlasti jeste aksiom demokratije i kontrole vlasti. Promjena vlasti da, ali na izborima i kompeticijom. Ne može biti ničija krivica do vaša što ste nekompetentni. Umjesto da se povučete kao vječiti gubitnici i pustite druge da urade ono za što vi nijeste sposobni, reciklirate jedne te iste ljude svih tih 25 godina. Hoćete da dobijete vlast u Crnoj Gori protiv koje i protiv čije uspješne budućnosti se mnogi od vas bore. Ne može se rušiti Crna Gora i dobijati mandat za to!

Crna Gora se dijeli u odnosu prema civilizaciji više nego po političkim idejama. Na jednoj strani imamo evropski Zakon o slobodi vjeroispovjesti i evroatlanske integracije, na drugoj strani prase na ražnju ispred Skupštine Crne Gore, u centru glavnog grada, i popa koji kune i širi nazadnjaštvo, klerofašizam, mračnjaštvo. Opredjelite se, crnogorski političari, i nađite svoje mjesto između ove dvije opcije. Ne možete śeđeti na obije stolice. Svaka vaša nova podrška onima koji su od Podgorice napravili najgoru palanku i poslali sramotnu sliku u svijet značiće da ste protivnici moderne države Crne Gore kao dijela demokratskog, civilizovanog svijeta.

Nazadnjaštvo, klerofašizam i mračnjaštvo: Mitropolit Amfilohije, saveznik četničkog fronta

Razbijanje izloga po Podgorici govori da oni koji su u nekoliko navrata nasiljem pokušali da ruše Crnu Goru imaju svijest da  im odlaze posljednji vozovi i da njihove ideje i vizije Crne Gore do kraja godine odlaze nepovratno u prošlost. Istovremeno su tužni oni Crnogorci koji učestvuju u ovim tragičnim pokušajima, ne videći njihovu suštinu.

I ne uznosite se, poslanici crnogorskog Parlamenta, ionako narod Crne Gore misli da ne zaslužujete ni dio privilegija koje imate. Niko vam nije dao privilegiju da činite krivična djela i nasrćete na policiju. Vi ste građani Crne Gore kao svi ostali građani, sa istim pravima i obavezama. Imate imunitet samo da se borite za svoje političke ideje u Parlamentu. A poštovanje se, na vašu veliku žalost, zaslužuje djelima a ne zvanjem.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s