EU i OEBS zabrinuti zbog stanja u Crnoj Gori

Delegacija EU i Misija OEBS-a u Crnoj Gori izrazile su zabrinutost zbog nasilja tokom protesta protiv vlasti u centru Podgorice i pozvale sve strane na uzdržanost.

“Naročito pozivamo sve političke aktere da nastave sa konstruktivnim dijalogom u okviru demokratskih institucija i procesa. U tom svetlu, pozdravljamo inicijativu za obnavljanjem političkog dijaloga unutar Skupštine”, saopštili su iz Delegeacije EU, prenosi Tanjug.

EU: Svi da se uzdrže od nasilja 

EU: Svi da se uzdrže od nasilja 

Ukazano je istovremeno da je sloboda izražavanja temeljno pravo.

“Novinari bi trebalo da rade profesionalno i da uživaju slobodu u nesmetanom obavljanju njihovog posla. Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori je zabrinuta povodom privođenja dva novinara, kao i napada na redakciju TV PINK M, koji je rezultirao i povredom jedne novinarke”, navodi se u saopštenju.

Zabrinutost zbog nasilja tokom protesta izrazila je i Misija OEBS-a u Crnoj Gori, te pozvala sve strane na uzdržanost.

Misija OEBS-a je ponovila svoj stav da je poštovanje vladavine prava osnova svake funkcionalne, moderne demokratske države.

“Iako Misija veruje da je pravo na slobodne proteste ključni princip svake demokratije, takve demonstacije moraju da imaju i legalni status, a oni koji u njima učestvuju moraju da se rukovode zakonima države”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje i da je OEBS, koji promoviše slobodu medija, zabrinut zbog izveštaja o incidentima u kojima su učestvavali policija i novinari i pozivaju vlasti da nastave da sprovode mere kojima će omogućiti medijima da izveštavaju slobodno.

“Misija poziva sve strane da pokrenu politički dijalog u okviru relevantnih nacionalnih institucija”, poručila je šefica misije OEBS-a u Podgorici, Janina Hrebičkova.

Opozicioni DF protestuje duže od 20 dana u centru Podgorice, a pošto im je Komunalna policija uklonila binu i šatore ispred zgrade parlamenta, oni su u subotu i nedelju nastavili okupljanjima koja su se završila incidentima i sukobima sa policijom tokom kojih je ranjeno više policajaca, a nekolicina opozicionara je privedeno.

Veće za nacionalnu bezbednost Crne Gore je na noćašnoj sednici konstatovalo da je u postupcima organizatora i učesnika protesta bilo više aktivnosti koje su ugrožavale ustavni poredak, stabilnost države i bezbednost građana.

Na sednici Veća, kojoj je predsedavao premijer Milo Đukanović ocenjeno je da su “državni organi MUP i policija, kao i nadležne službe glavnog grada postupale u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i da je primena policijskih ovlašćenja bila uzrokovana nezakonitim ponašanjem i aktivnim otporom učesnika protesta”.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković zatražio je od nadležnih tužilaštava da u najkraćem roku utvrde da li je prilikom sukoba policije i demonstranata bilo osoba koje su počinile dela koja se gone po službenoj dužnosti.

I predsednik skupštinskog Odbora za bezbednost i odbranu Mevludin Nuhodžić rekao je da će zatražiti dostavljanje informacija o događajima u subotu u Podgorici i njihovom uticaju na bazbedonosnu situaciju u Crnoj Gori.

Opozicija protestuje zahtevajući vanredne i poštne parlamentarne izbore, odnosno da premijer Milo Đukanović podnese ostavku.

Grupa nevladinih organizacija osudila je sukobe demonstranata i policije i primenu sile nad novinarima i učesnicima, kako se navodi, mirih okupljanja.

Predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić izjavio je, posle sednice Kolegijuma predsednika skupštine, da protesti ne mogu biti trajno ni krajnje sredstvo za rešavanje problema. Kolegijum je, takođe, pozvao DFda se vrati u skupštinske klupe.

Povodom protesta i incidenata sa policijom, crnogorski predsednik Filip Vujanović pozvao je sve strane na poštovanje ustavnog poretka, javnog reda i mira i rešavanje političkih pitanja u državnim institucijama.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević tvrdi da je spreman da podnese ostavku ukoliko se utvrdi da je tokom razbijanja protesta DF-a prekršen zakon.

Konjević, koji je i potpredsednik SDP-a, manje članice vladajuće koalicije, rekao je da je koalicija DPS -SDP praktično raskinuta, odnosno da SDP više ne podržava u potpunosti DPS, te da je vlada praktično već tehnička.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: