MEDOJEVIĆ U EVROPSKOM PARLAMENTU: CRNA GORA U OZBILJNOJ KRIZI

Lider PZP-a je kazao da je u Crnoj Gori “kriza krajnje duboka i na pragu ozbiljne nestabilnosti, možda i građanskog rata” i podvukao da “to niko u opozicionom DF ne želi

Jedan od prvaka crnogorske opozicije Nebojša Medojević ocenio je danas u Evropskom parlamentu u Briselu da je “Crna Gora zakoračila u ozbiljnu nestabilnost” zbog toga što je po naređenju premijera Mila Đukanovića policija razbila mirne proteste opozicije i zavela policijski čas.

To je učinjeno bez ikakve zvanične odluke ili saopštenja, rekao je vođa Pokreta za promjene (PZP) i dodao da je Đukanović izvršio neku vrstu državnog udara i stavio van snage institucije države.

Medojević je na tribini “Zaboravljena evropska autokratija” u organizaciji stranačke grupe Savez evropskih konzervativaca i reformista (AECR) u Evropskom parlamentu, pozvao međunarodnu zajednicu da “zauzda” crnogorskog premijera kako bi se sprečio “domino efekat” širenja nestabilnosti i nasilja na region.

Lider PZP-a je kazao da je u Crnoj Gori “kriza krajnje duboka i na pragu ozbiljne nestabilnosti, možda i građanskog rata” i podvukao da “to niko u opozicionom Demokratskom frontu ne želi, ali sve više mladih izlaze na ulice da izraze nezadovoljstvo zbog policijske grubosti”.

On je naveo da je “osnova ekonomske politike režima da pljačka bogatstva i drži građane u siromaštvu, očajanju i pod svojim nadzorom”.

Medojević je naglasio da je umesto takvog zbivanja potreban miroljubiv demokratski proces koji bi doveo do stvaranja prelazne vlade i da izborni spiskovi budu očišćeni od “fantomskih glasača”, a poštena pravila uvedena u državna sredstva informisanja.

Cilj nije da se ukloni s vlasti premijer Đukanović, već da se zajamče pošteni izborni uslovi, rekao je on, predočivši da su i njega i druge opozicione prvake i parlamentarce napadali policajci.

Danijel Hanan, poslanik grupe AECR u parlamentu EU, saglasio se s Medojevićem da je grubost crnogorskih policajaca prevršila svaku granicu u odnosu na miroljubive proteste i zatražio da se na nove osnove postavi izborni postupak u Crnoj Gori.

Hanan je dodao da se u tom cilju, kao i u svim postkomunističkim državama ranih 90-ih, mora organizovati okrugli sto svih stranaka koje će sve prihvatiti nova izborna pravila.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s