Protesti pod šatorima prerasli u pobunu

Crnogorska opozicija protestuje čitava 23 dana. Sve je počelo „kampovanjem“ u šatorima ispred Skupštine, a rasplamsalo se u sukobe sa policijom. Potpuno nepotrebno premijer Milo Đukanović je naredio da se uklone šatori demonstranata, čime je mirne i ne tako masovne proteste pretvorio u uličnu pobunu.

Pendreci: Policija prekomernom silom udarila na demonstrante

Jedan od vođa demonstracija i član Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić za “Blic” objašnjava da se glas naroda sve jače čuje, pogotovo pošto je policija upotrebila fizičku silu.
– Ovo su prvi uporni demokratski protesti koji se nikada ranije nisu desili u Crnoj Gori. Pod šatorima ispred Skupštine bili su poslanici, profesori, akademski građani, sve do trenutka brutalnog ophođenja organa reda. Ovde su ljudi bili žrtve terora, ali su svi snažno stali jedni uz druge – rekao je Mandić, koji je dodao da su prekjučerašnji protesti na ulicama najveći u skorije vreme.

Hronologija protesta

27. septembar – Demokratski front (DF) izašao je sa zahtevima da se formira prelazna vlada i organizuju fer izbori, te naglasio da će protesti ispred Skupštine Crne Gore, gde su postavljeni šatori, trajati sve do ispunjenja istih.
17. oktobar – Policija razbija demonstracije u pet ujutru, privedeni poslanici Slaven Radunović i Vladislav Bojović, a povređen Milan Knežević.
18. oktobar – Demonstranti su se mnogo bolje organizovali, pa se nekoliko hiljada ljudi, ovoga puta bez nacionalnih podela, sakupilo na glavnom trgu u Podgorici.
19. oktobar – Andrija Mandić najavio je nove proteste u subotu u Podgorici gde se očekuje na hiljade demonstranata.

U subotu se spremaju novi, po rečima Mandića, najjači protesti dosad protiv vlasti Demokratske partije socijalista (DPS) i premijera Đukanovića.
– U Crnoj Gori je bilo mnogo dokazanih krađa na izborima. Mi sada imamo grupu prevaranata koja ne bi bez kriminalnih radnji prešla ni 20 odsto na izborima – naveo je Mandić.
Izvršni direktor Pokreta za neutralnost Crne Gore Marko Milačić siguran je da se vlast uplašila revolucije.
– Ovo je bilo u vazduhu, vidno su uplašeni. Ozbiljan okidač je bila represija policije koja je izazvala revolt građana – naveo je Milačić za “Blic”.
Šef parlamenta i predsednik Socijaldemokratske partije, koja je i dalje koalicioni partner DPS-a, Ranko Krivokapić, međutim, smatra da nije vreme za promenu vlasti.
– Crna Gora ima strateški cilj koji se zove NATO integracije, ostalo je još samo manje od dva meseca do konačne odluke i pred samim ciljem mislim da je važnije održati tehničku vladu, nego ulaziti u neizvesnosti – izjavio je Krivokapić.
Redakcija „Blica“ pokušala je da dobije komentar iz DPS-a, ali oni nisu bili voljni za tako nešto.

EU: Zabrinuti smo zbog situacije
Delegacija Evropske unije je u saopštenju navela da je zabrinuta zbog privođenja novinara i napada na ‘TV Pink M‘.
„Pažljivo smo pratili dešavanja u Podgorici u proteklih nekoliko dana i očekujemo od svih strana da pokažu uzdržanost i da poštuju zakon. Nadležni organi bi sada trebalo da temeljno istraže ove incidente, u skladu sa principima vladavine prava“, piše u saopštenju Delegacije EU.

Miodrag Lekić

Lekić: Bez Đukanovića nema razgovora

Vođa Demosa, takođe opozicione stranke, Miodrag Lekić nije želeo da prisustvuje dijalogu ukoliko za stolom nije i Milo Đukanović.
– Do razgovora o rešenju ove sadašnje duboko političko institucionalne i ekonomske krize u Crnoj Gori može eventualno doći jedino ukoliko bi prisustvovao i premijer Đukanović – zaključio je Lekić.

Konjević: Vladajuća koalicija više ne postoji

– Vlada je već tehnička i nema suštinsku podršku SDP-a – rekao je crnogorski ministar policije iz SDP-a Raško Konjević , dodajući da nakon odgovora DPS-a SDP-u da Ivan Brajović i Vujica Lazović ostaju u Vladi, suštinski je raskinuta koalicija SDP-DPS, preneli su podgorički mediji.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: