Brisel budno prati dešavanja u Crnoj Gori

Protesti opoziconog parlamentarnog Demokratskog fronta, koje je tokom vikenda u Podgorici obeležila i upotreba sile demontranata i policije, u fokusu su i Brisela koji budno prati sve što se dešava u Crnoj Gori, tvrdi portparol visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančić.

Brisel budno prati dešavanja u Crnoj Gori

Važno je, ističe ona, da nadležni organi brzo i transparentno istraže incidente tokom protesta, da demonstranti moraju da poštuju zakon i uzdrže se od nasilja, a da policija mora da postupa u skladu sa nadležnostima i situacijom.

Kocijančić napominje da su sloboda okupljanja i sloboda izržavanja osnovna  ljudska prava koja se moraju poštovati i u tom smislu su i demonstracije legitiman način izražavanja političkih stavova, ali EU očekuje od demonstranata da poštuju zakon i uzdrže se od nasilja.

“Istovremeno, nadležni organi trebalo bi da deluju u okviru zakonskih nadležnosti i sve mere, koje se preduzimaju, trebalo bi da budu srazmerne situaciji. Kada je reč o novinarima, oni koji profesionalno obavljaju svoje zadatke moraju da uživaju slobodu bez ikakvog ometanja”, naglasila je Kocijančić za Radio Crne Gore.

U Evropskoj uniji smatraju da je konstruktivan i intenzivan dijalog svih parlamentarnih partija u okviru institucija najbolji put do napretka.

Nakon višenedeljnih protesta Demokratskog fronta, potpredsednik vlade Duško Marković ocenjuje situaciju u Crnoj Gori stabilnom i poručuje da vlada neće prihvatiti ultimatum da podnese ostavku kako bi se formirala prelazna vlada koja bi, kako traži deo opozicije, organizovala demokratske i fer izbore.

Predsednik parlamenta Ranko Krivokapić potvrdio je prethodno da vladajuća koalicija suštinski ne funkcioniše, ali je istakao da je sada važnije od svega održati tehničku vladu koju njegov SDP, kako je rekao, neće napustiti dok Crna Gora ne dobije poziv za članstvo u NATO.

Parlament će o svim aspektima demonstracija raspravljati danas, tema će biti aktuelnu bezbednosnu situaciju u državi u vezi sa protestima DF-a, čiji predstavnici su ranije najavili da neće prisustvovati zasedanju i pozvali kolege iz opozicije da takođe bojkotuju sednicu.

Odbor za odbranu i bezbednost zatražio je od tužilaštva da da pravnu ocenu događaja koji su za posledicu imali više povređenih policajaca, novinara, građana, oštećenje materijalnih dobara i druge oblike štete, u cilju zaštite ustavnog poretka i vladavine prava.

Protesti su i u fokusu NATO, iz koga podsećaju da su Alijansa i Crna Gora izabrale put na kojem nema prepreka i smatraju da stabilnost Crne Gore svakako nije ugrožena protestima ili bilo kakvim porukama sa strane.

Alijansa proteste i kompletnu situaciju ne vidi dovoljno ozbiljnom da bi smatrali da to može da izazove bilo kakve probleme u odnosima sa Crnom Gorom, rečeno je nezvanično “Pobjedi” iz Departmana za političke odnose i bezbednosnu politiku Alijanse.

U Demokratskom frontu čvrsti su u stavu da neće odustati od zahteva za pad vlade, kao ni od protestne šetnje najavljene za subotu.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: