TENZIJE podignute porukom Duška Markovića, potpredsednika crnogorske vlade, liderima Demokratskog fronta da se ne nadaju da će vlada Mila Đukanovića do subote pasti, dodatno je podgrejana izjavom bivšeg načelnika Agencije za nacionalnu bezbednost Bora Vučinića da su organizatori protesta (Demokratski Front) – “izvođači radova” koji rade za interese onih koji se protive putu Crne Gore u NATO. U igru je ubačena i spekulacija da njihov bunt podržava Moskva.

– Znamo da su ruski interesi jaki, Rusija želi da zadrži zonu uticaja na Balkanu. Imamo neposredne izvođače radova, a imamo i one koji sede u institucijama i ne bih rekao da su to kulturne institucije iz drugih zemalja, već da imaju i druge misije – rekao je Vučinić. – Državni organi će svakako dati odgovor, ali čini mi se da i NATO ima obavezu, s obzirom na to da smo praktično pozvani u članstvo.

Koliko ova priča o pozadinskoj ulozi Rusije “drži vodu”, u razgovoru  pojašnjava Budimir Aleksić, predsednik Političkog saveta Nove srpske demokratije.

– To su obične laži koje lansiraju isti oni koji su i 1999. godine, kada su NATO bombe sejale smrt po njihovom narodu u Crnoj Gori i Srbiji, sedeli uz skute agresora. I tada, kao i danas, Đukanović i njegova svita pozivaju NATO u pomoć i to opet protiv svog naroda – kaže Aleksić. – A to što su se okrenuli protiv Rusije, govori o njihovoj ideološkoj komponenti koja je antislovenska, pa i antiruska i antisrpska istovremeno. Većinsko raspoloženje naroda u Crnoj Gori prema Rusiji je isto kao u minulim vekovima – bratsko.

Iako nema dokaza da Moskva podržava antivladine proteste u Podgorici, aktuelna vlast, po mišljenju Aleksića, na taj način lansira strategiju DPS “sprovodeći u kontinuitetu tuđe interese”.

– Oni primaju instrukcije, očekujući da se tako ponaša i opozicija. Što se tiče Demokratskog Fronta, mi nemamo takve namere, a ni želje – dodaje Aleksić.

U šoku zbog Vučinićeve izjave je i profesor dr Branko Radulović, potpredsednik Skupštine Crne Gore, funkcioner Pokreta za promene.

– Ovo je najveća laž koju sam u životu čuo! Nosioci protesta su poslanici, a jedan od glavnih kolovođa sam evo ja! Koliko puta treba da pomenemo da su ovo multietnički, multikonfesionalni, isključivo crnogorski protesti i bunt za slobodom. To i ništa više – energično odgovara univerzitetski profesor.

KONTRAMITING? ČEKAMO IH!

ANDRIJA Mandić, lider Nove srpske demokratije, o mogućem održavanju kontramitinga pristalica Mila Đukanovića u subotu 24. oktobra, kada je protestnu šetnju najavio i DF,  kaže:

– Čekamo ih! Neka dođu, ali neka se ispred njih isprse Milo Đukanović i Duško Marković. Neka stanu kao što mi to činimo, evo sada više od 20 dana, ispred naših pristalica i drugih građana Crne Gore koji su revoltirani izgubljenim godinama nadajući se uzalud da će pod ovim režimom živeti bolje. Neka sa sobom povedu i Sveta Marovića, ali i ostale svoje kadrove, izvuku ih iz podruma vile “Gorica”, “Splendida” i betonjerki. Mi bez fantomki i dugih cevi, a oni kako hoće.