DA LI JE REALNO: Rusija stoji iza protesta u Crnoj Gori!?

Prvaci crnogorske vlade, Ministarstva unutrašnjih poslova, novopromovisani komentatori i „eksperti” po pozivu, pretežno iz okruženja, u protekla tri dana utrkuju se da dokažu kako su protesti u Podgorici bili nasilni i usmereni na rušenje države Crne Gore. Čak su u pomoć državi pritekli penzionisani ambasadori, ministri, poslanici…

Milo Đukanović (Foto: Jutjub)

Svi suprotni stavovi od zvanične Podgorice okarakterisani su kao mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore, posebno onaj koji je usledio iz Moskve jer je Rusija izrazila žaljenje zbog događaja u Podgorici.

„Ne može da se ne uoči da, uprkos uverenjima koje crnogorsko rukovodstvo dobija iz zapadnih država, uključivanje te zemlje u proces evroatlantske integracije ni ukoliko ne vodi njenoj konsolidaciji i prosperitetu. Pre će biti suprotno – prisutna je politička i ideološka polarizacija društva i zaoštravanje socijalnoekonomskih problema”, navedeno je u saopštenju zvanične Moskve.

„Stiče se utisak”, piše dalje u saopštenju, „da usmeravanje na ubrzano kretanje Crne Gore ka NATO istovremeno pretpostavlja gušenje alternativnih pristupa.”

To što se ambasada SAD odmah oglasila i pozvala demonstrante da budu mirni i disciplinovani i vlast da se ne upotrebi preterana sila istican je kao prijateljski primer. Čak nikom i ne smeta što većinsko narodno protivljenje ulasku Crne Gore u NATO svakodnevno pokušavaju negirati i brojni zvaničnici stranih ambasada, diplomate, vojni atašei…

Udarna vest prorežimskih medija u Crnoj Gori juče je bila druga poruka SAD.

Komentarišući situaciju u Crnoj Gori nakon protesta i reakciju ruskog ministarstva inostranih poslova, zamenik portparola Stejt departmenta Mark Toner je rekao:

„U potpunosti podržavamo slobodu izražavanja i okupljanja, uključujući i pravo na mirne proteste. Pozivamo međutim sve strane, uključene u bilo koje proteste, da pokažu uzdržanost i poštuju vladavinu prava. Treba pustiti Crnu Goru da sama odlučuje o svojoj budućnosti. Kao suverena država, ona je slobodna da odlučuje i traži članstvo u NATO-u, ako ga želi. NATO je odbrambena alijansa i zemlje u regionu Balkana jesu i ostaće slobodne da odlučuju o svojim savezima”, poručio je Toner.

Potpredsednik vlade Duško Marković, gostujući u TV Atlas, rekao je da postoje određeni rizici zbog najavljenog protesta Demokratskog fronta (DF) u subotu. Marković je predstavnike demonstranata pozvao na politički dijalog, ali i rekao da će država čuvati ustavni poredak ako dođe do njegovog kršenja. Poručio je da nema govora o padu vlade do subote, kako je tražio DF.

Potpredsednik vlade ocenio je da su protesti podržani od nacionalističkih krugova u Srbiji, ali ne i od zvaničnih vlasti u susednoj zemlji.

„Podržani su od nacionalističkih struktura iz Srbije koje su organizovane oko bivšeg predsednika Demokratske stranke Srbije. Daleko od toga da mi mislimo da je zvanična Srbija uključena u ovo. Ali postoje strukture u Srbiji koje su jako zainteresovane da Crna Gora ne nastavi svoj evropski i evroatlantski put, i zbog toga su veoma aktivne u Crnoj Gori na razne načine, pa i propagandističke.”

On je izjavio da je cilj protesta i anti-NATO kampanja, koju podržava i Rusija, što je njen legitimni interes. Nije ni potvrdio ni demantovao da demonstranti imaju finansijsku podršku Rusije.

„To neću da kažem, ali takve informacije dobijam. Danas sam od nekih naših građana sa severa, kod kojih se dolazilo u kuće i podsticalo da se dođe na proteste nudeći se novac za dolazak i ostanak na tim protestima, čuo da im se čak saopštavala jedna osnovna politička teza, da DF ima i finansijsku i političku podršku Rusije. Ja ne želim da verujem da je to tako. Možda su se šalili, a možda je i kampanja”, rekao je Marković.

Za tvrdnju DF da su bezbednosne službe organizovale huligane da napadnu policiju tokom protesta u Podgorici, po oceni pomoćnika direktora Uprave policije Nikole Janjušević, „pripadnici policije su doživeli teror od pojedinih grupa sa protestne šetnje. Kao što se vidi na snimcima, u pojedinim trenucima smo imali napade kamenicama, flašama, bakljama na naše pripadnike, i samo suzdržanom akcijom, prevashodno pripadnika svih organizacionih struktura koje su učestvovale u obezbeđenju, sprečena je intervencija policije, a samim tim i teže posledice”, istakao je Janjušević.

Bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbednost Boro Vučinić je na okruglom stolu Atlantskog saveza rekao da su organizatori protesta „izvođači radova” i da se zna da rade za interese onih koji se protive putu Crne Gore u NATO.

„To su izvođači radova, znamo u čijem to interesu rade. Rade u interesu svih onih koji se protive tom putu. Znamo da su ruski interesi jaki, Rusija želi da zadrži zonu uticaja na Balkanu. Imamo neposredne izvođače radova, a imamo i one koji sede u institucijama, i ne bih rekao da su to kulturne institucije iz drugih zemalja, već da imaju i druge misije”, naveo je on. „Državni organi će svakako dati odgovor, ali čini mi se da i NATO ima obavezu, s obzirom na to da smo praktično pozvani u članstvo.”

Poslanik i funkcioner DF Branko Radulović o pomoći Rusije kaže:

„Najveća laž koju sam u životu čuo jeste ta. Nosioci protesta su poslanici, a jedan od glavnih kolovođa sam ja. Ovo su multietnički, multikonfesionalni, isključivo crnogorski protesti i bunt za slobodom. To i ništa više”, saopštio je Radulović. „Sa našeg svetog puta ne odustajemo. Ići ćemo do kraja po cenu ne znam čega.”

Radulović je ocenio da potpredsednik vlade Duško Marković daje ocene o protestima kakve je dao jer „se plaši slobode i onog što će se desiti nakon pada vlade”.

Sa lista bivših političara, diplomata, ministara, univerzitetskih profesora koji brane vlast od protestanata vredi pomenuti analitičara svih dešavanja i zbivanja u Crnoj Gori u protekle dve decenije Dušana Janjića, diplomatu povratnika iz Sarajeva – Novaka Kilibardu, umirovljenog ministra predsednika crnogorskih pčelara Vojina Đukanovića, nekadašnjeg šefa crnogorske diplomatije Branka Lutovca…

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s