Gudbaj, Milo?

Autor: Vasilije Papović 

Crna Gora u boj kreće… Tako su, otprilike, izgledale slike sa opozicionih okupljanja protiv Mila Đukanovića koje su prethodnih dana stizale iz Podgorice. Zna se protiv koga, jer Crnogorci su tradicionalno sami sebi najveći oponenti i najviše vole da ratuju sami protiv sebe.

Njima spoljni neprijatelj nikada i nije trebao. Jedino što se ne zna jeste šta će im ova najnovija revolucija doneti. Da li će proći poput braće Srba, koji su 5. oktobra po sličnom receptu oborili diktatora, da bi se danas, 15 godina kasnije, opljačkani češkali po glavi.
Đukanovića su odavno proglasili najboljim učenikom Slobodana Miloševića. On je, međutim, bio mnogo veštiji, kad je trebalo, znao je da prizna Kosovo, da uvede sankcije Rusiji, sve da uradi kako bi Zapad ostavio na miru njega i njegovu imperiju stvorenu na švercu cigareta. Njemu je defakto najvažnije bilo da zaštiti sebe i svoje oligarhe od procesuiranja pred italijanskim i drugim pravosuđima i u tome je uspeo. Dve i po decenije suvereno je vladao, kontrolišući sve, pa i opoziciju.
Ovoga puta izgleda je stigao mig da je Zapadu dosta Milove despotije kolumbijskog tipa, i da ne želi takvu tvorevinu u EU. Džaba što je Crna Gora daleko odmakla u pregovorima sa EU i na vratima je NATO.
Sve je tu u redu, i kako treba, i za Đukanovićem ne treba liti krokodilske suze. Važno je samo da crnogorska opozicija shvati da, ako se dokopa vlasti, ne treba nikako da uradi ono što je uradio DOS posle 5. oktobra, a to je da opljačka i rasproda sopstvenu zemlju. U pamet se, braćo Crnogorci, što bi rekao Njegoš, ako dobijete priliku, nemojte je tako olako propustiti. Nemojte da budete gori od Mila.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s