Ruski udar na Crnu Goru

Na meti zbog svoje prozapadne politike: Milo Đukanović, premijer Crne Gore

Na meti zbog svoje prozapadne politike: Milo Đukanović, premijer Crne Gore

Tronedeljni protesti samozvanog Demokratskog fronta dobili su novu dimenziju nakon što je u prošlu subotu rusko Ministarstvo inostranih poslova prvi put dovelo u vezu ulična okupljanja DF-a sa evroatlantskim integracijama Crne Gore. Informacija da je, samo nekoliko sati nakon što je policija prekinula protest DF-a ispred Skupštine, Kremlj neuobičajeno brzo izašao sa saopštenjem o stanju u Crnoj Gori u kome je sadržana indirektna pretnja zvaničnoj Podgorici ukoliko nastavi put ka NATO, dodatno je osnažila sumnje da se iza navodne borbe crnogorskih četnika za demokratiju kriju mračni interesi upereni protiv nezavisnosti Crne Gore i nastavka njenih evroatlantskih integracija

Da se poslednjim saopštenjem svog Ministarstva spoljnih polsova Rusije direktno i otvoreno umešala umešala u unutrašnju politiku Crne Gore upozorio je i politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić u svojoj izjavi za podgoričku “Pobjedu”. “Moskva se direktno meša u unutrašnje stvari Crne Gore. Verujem da u Crnoj Gori građani imaju dovoljno pameti i dostojanstva da zastanu posle ovog saopštenja i dobro da razmisle“, ocenio je Janjić. On je dodao da nema dileme da su demonstracije Demokratskog fronta usmerene protiv NATO-a, pri čemu je jasno da je i uloga Rusije u tome ogromna.

Poslednje poteze Rusije Janjić tumači i kao pokušaj ohrabrivanja Demokratskog fronta da ide ka ponavljanju scenarija “Žuta greda“, kada je, davne 1989. godine, intervencija policije i zaustavljanje radnika iz Nikšića bila povod za rasplamsavanje protesta. “DF ne treba da sledi interese Moskve. Treba da sednu i razgovaraju sa vlastima. Neka vode anti-NATO kampanju i ubeđuju građane na regularan način, a ne konfliktima. Nije dobro ni kada policija brani neku politiku“, smatra Janjić i opominje da trenutna dešavanja ne vode ka dogovoru, već ka izazivanju žestoke krize.

Moskva se direktno meša u unutrašnje stvari Crne Gore: Dušan Janjić, politički analitičar iz Beograda

Janjić je istakao i da je Moskva očigledno veoma dobro procenila momenat da napravi veliku gužvu. Govoreći o ulozi Rusije u protestima, Janjić je rekao i da je pitanje koliko je Rusija finansijski učestvovala u njihovoj organizaciji. “Ne verujem da bilo ko u Beogradu, pogotovo padajuće stranke, kao što su ostaci DSS-a imaju mogućnost da iz sopstvenih izvora podrže ove demonstracije, ali politički svakako da se maksimalno trude“, naveo je on. Prema njegovim rečima Moskvi odgovara ovakva situacija u Crnoj Gori, pri čemu je primetan problem sa doslednostima Rusije.

“Kada se pripremao referendum za nezavisnost Crne Gore, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je bio obavešten od crnogorskog rukovodstva da će Crna Gora ići u NATO, ali naravno da neće imati strane trupe i rakete sa bojevim glavama, što je bio ruski uslov. Tada je to bilo dovoljno za Moskvu da ne ometa nezavisnost. Očigledno je da Moskva, kao i sve velike sile, menja svoju politiku kako joj odgovara. Njoj trenutno odgovara da ima što više žarišta na Balkanu, kako bi što više dobila u aktuelnim pregovorima oko podele interesnih zona, a krenuli su bombama po glavi stanovnika Sirije. Dakle, tu je jasno da Moskva igra kao sve velike sile“, smatra Janjić.

Rusija je u saopštenju navela i da se stiče utisak da “usmeravanje na ubrzano kretanje Crne Gore ka NATO istovremeno pretpostavlja gušenje alternativnih pristupa“. Odgovarajući na pitanje da li aktuelna dešavanja mogu usporiti put Crne Gore u NATO, Janjić kaže da prvo treba razmišljati o tome “da li će se opametiti Crnogorci”.

“Ako se ne uzmu u pamet, tu može svašta da se dogodi. Sigurno da se ovde stvaraju neregularni uslovi i da je to cilj, ali nije nemoguće da oni postignu kontraefekat. Nisam baš siguran da su Rusi pomogli ovim pozivom da se nastavi destabilizacija, moguće je da okrenu većinsku Crnu Goru protiv sebe“, zaključi je Janjić u intervjuu za podgoričku “Pobjedu”.

Cilj kampanje: Crnu Goru predstaviti kao nestabilnu zemlju

O pozadini udara na Crnu Goru koji se izvodi u sadejstvu ruskih obaveštajnih službi i domaćih antizapadnih snaga opširno piše i proevropski sajt portalanalitika.me. Tako Analitika ukazuje na okolnost da su sinhronizovano sa iznenadnom ruskom nediplomatskom zainteresovanošću za zbivanja u Crnoj Gori i njeno buduće političko opredeljenje, određeni antievropski nastrojeni mediji u Srbiji, kao i pojedine vanparlamentarne stranke i javne ličnosti bliske “ruskoj opciji“, nastojali su ovih dana da prikažu Crnu Goru kao nestabilnu zemlju.

Protesti su već uspeli: Milov režim diskreditovan, ugrožen prijem Crne Gore u NATO” – suština je teksta visokotiražnog srpskog tabloida Kurir, objavljenog u nedelju 18. oktobra, dan nakon što je prekinut protest Demokratskog fronta nakon dvadesetodnevnog mrcvarenja ispred zgrade Skupštine Crne Gore. Inače, u Podgorici je ovih dana, sudeći po izveštajima određenih medija u Srbiji među kojima prednjači tabloid Kurir, bilo gotovo – ratno stanje.

Deo specijalnog rata: Naslovnica beogradsog tabloida Kurir od 19. oktobra

Tekstove pod senzacionalističkim naslovima “Gotovo je: Crna Gora se digla protiv policijske hunte diktatora Đukanovića“, “U Crnoj Gori dramatično: Milo Đukanović pobjegao avionom iz zemlje“, “Vlast u panici: Policija otkazuje poslušnost i odbija da interveniše protiv demonstranata” prenelo je više srpskih medija. List Pravda objavio je tekst sa naslovom “Crna Gora pred ratom” u kojem se navodi da je “crnogorska policija u subotu dvaput nasilno razbila mirne proteste DF-a u centru Podgorice”. Aktivno je bilo i srpsko izdanje ruskog prodržavnog portala Sputnjik, čiji je novinar bio među uhapšenim demonstrantima u Podgorici. Analizirajući događaje u Podgorici, portal “Srbija Danas” ocjenjuje kako je “okidač svega” ulazak Crne Gore u NATO savez.

To je, bez dileme, ocena koja najbliže opisuje delovanje onih političkih snaga kojima odgovara da Crna Gora ne zakorači preko vrata Alijanse. U tom smislu, protesti DF-a, naročito nakon zabrane okupljanja u subotu ujutro, poslužili su kao idealno sredstvo za nastavak političke borbe. Analitika prenosi i izjavu beogradskog eksperta za bezbednost profesora Zorana Dragišića koji je ranije za list “Pobjeda” govorio o pozadini protesta Demokratskog fronta. On je objasnio da u Srbiji deluju određene antievropske partije, koje nisu u parlamentu, kao i da postoje antievropski mediji i određene javne ličnosti koji su izrazito protiv evropske integracije Srbije.

“Oni navijaju za nekakvu rusku opciju, šta god to značilo. Upravo iz tih krugova dolazi priča kako Crna Gora samo što se nije raspala, kako su stotine hiljada ljudi na ulicama, kako je neviđena policijska brutalnost nad narodom koji iz čitave Crne Gore stiže u Podgoricu, a policija ga sprečava da uđe. A kad pogledamo slike, vidimo da to nije baš tako”, ukazao je Dragišić. Ugledni vojni i bezbednosni analitičar ukazao je na osnovni smer akcije usmerene na rušenje prozapadnih vlasti u Crnoj Gori.

“Suština propagandnog dejstva medija pod ruskim i srpskim kleronacionalističkim uticajem jeste da se stvori slika o Crnoj Gori kao nestabilnoj državi, na ivici građanskog rata. A ključni motiv ove akcije je – da se po svaku cenu opstruira crnogorski put ka NATO”, rekao je Dragišić.

Pokušavajući da objasni neobjašnjivo, glavni urednik Kurira Milan Lađević izjavio je da taj list “izveštava profesionalno”, te da “nema nikakve zle namere Kurira”. Na pitanje da li iza pisanja Kurira stoje široke interesne sfere – i van Srbije – koje namerno dižu paniku uoči pozivnice za NATO, Lađević je kazao da je to “stvar ličnog utiska”. Kao izvore informacija Lađević je naveo dnevne listove Vijesti i Dan, ali i crnogorske opozicionare.

Pokušaj izazivanja nestabilnosti kako bi se sprečio ulazak Crne Gore u NATO: Zoran Dragišić, stručnjak za bezbednost

Ruski cilj: Izazvati krah prozapadne Crne Gore

Analiza nedavnih izjava ruskih analitičara bliskih vlastima u Kremlju, pokazuje da Moskva dozirano – ali vrlo jasno – podržava ideju o Crnoj Gori koja će, upravo zbog državnih stremljenja ka NATO, doživeti državni krah. Tako se o dešavanjima u Crnoj Gori izjasnio i direktor Ruskog instituta strateških studija Leonid Rešetnjikov, koji smatra da će se situacija u Crnoj Gori “sigurno zaoštriti”, a ne isključuje ni rat.

“Sad će crnogorske vlasti nastaviti da progone sve koji se zalažu za nezavisnu politiku Crne Gore, protiv NATO-a. Ali te njihove mere će naići na snažan otpor naroda. Ja sam u to siguran. Da li će to dovesti do oružanog sukoba – teško je sada reći. Ali može se sigurno reći da Crnogorci neće hteti da žive pod vlašću ovog diktatora i situacija će se sigurno zaoštriti”, izjavio je Rešetnjikov za “Rusku reč” iznoseći listu svojih želja glede raspirivanja novog žarišta na Balkanu.

Rešetnjikov, direktor Ruskog instituta strateških studija koji ima direktnu podršku Vladimira Putina, bivši je obavještajac i dobar poznavalac prilika u Crnoj Gori i blizak prijatelj sa vrhom Srpske pravoslavne crkve. Kao znak odanosti i bliskosti Rešetnjikovu, u aprila prošle godine lično je patrijarh Irinej uručio Orden svetog cara Konstantina SPC. Takođe, Mitropolit Amfilohije Radović je govorio prilikom promocije Rešetnjikove knjige “Vratiti se Rusiji”. Zahvaljujući se na visokom priznanju, Rešetnjikov je tom prilikom malo dumao i o politici crnogorske vlasti i premijeru Đukanoviću.

“Đukanović je veliki izdajnik istorijskog sjećanja našeg naroda. Nikada u istoriji srpski narod, a crnogorski narod je deo srpskog naroda, nije bio protiv Rusije”, kazao je Rešetnjikov uz odobravanje patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija. Da li je onda čudno i čista slučajnost što se, godinu i po kasnije, mitropolit Amfilohije “iznenada i bez poziva” obreo na bini Demokratskog fronta gde je govorio o “muvljoj pameti” crnogorske vlasti, koja “hrli ka Evropi i NATO koji nas je bombardovao”?

Podsećajući na iskustveno proverenu istinu da se malo toga u politici dešava kao splet okolnosti, što se naročito odnosi na ono što dolazi iz “majčice Rusije”, Analitia je podsetila da se nekolika dana pre Amfilohijevog nastupa upozorenje čulo i sa zvanične adrese. Naime zamenik predsednika Komiteta Državne dume za spoljnu politiku Leonid Kalašnjikov opomenuo je zvaničnu Podgoricu da se “malo zanela” idejom o Evropi i NATO. “Naši crnogorski ‘partneri’, kako smo ih ranije nazivali, malo su se zaneli svojim vektorom razvoja u pravcu Zapada i taj zanos nikako da ih prođe”, upozorio je Kalašnjikov, dodajući kako je “narod koji je svojevremeno bio neodvojiv od Srba odjednom postao tako naivan”. Zanimljivo je da je Kalašnjikov, nimalo slučajno, sadašnju poziciju Crne Gore uporedio sa pozicijom u kojoj se nalaze Ukrajina i Gruzija kao dve države koje su bile meta direktne ruske vojne agresije.

Eh da je ovo Crna Gora: Pusta želja agresivnog diktatora Vladimira Putina

Da u pitanju nije tek nesrećna koincidencija, slaže se i Sonja Biserko predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji. Povodom poslednjih dešavanja u Crnoj Gori ona je ocenila da je strateški cilj Moskve da po svaku cijenu onemogući preostale države Zapadnog Balkana da se pridruže Severnoatlantskoj alijansi. “Ne birajući sredstva, Rusija na ovaj način tako ulazi u poslednju fazu anti-NATO angažmana, koji se očituje kroz proteste DF-a i koji svoj stvarni cilj neuspešno pokušava da prikrije pričama o navodnom nezadovoljstvu crnogorskih građana autoritarnom vlašću u Podgorici, kao i složenim socijalnim i ekonomskim prilikama”, kazala je Sonja Biserko u izjavi za portal RTCG.

Stvari su, dakle, nakon poslednjih dešavanja sasvim ogoljene: subotnje saopštenje Ministarstva inostranih poslova Rusije – kojim se izražava žaljenje zbog razbijanja “opozicionog kampa” u Podgorici – samo je signal Moskve da će, sve do decembra, na sve moguće načine pokušavati da osujeti crnogorski put ka NATO i tako zaštiti vlastiti interes i uticaj na Balkanu. Iza tih nastojanja ne krije se navodna briga za stanje crnogorske opozicije, već isključivo sebična želja za očuvanjem vlastitih imperijalnih interesa na Balkanu.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s