“Crna Gora raste brže nego Srbija”

Direktorka Svetske banke za Jugoistočnu Evropu Elen Goldštajn izjavila je da se može očekivati postepeni ekonomski oporavak u Srbiji i Crnoj Gori.

Foto: Thinkstock
Ona je, međutim, ukazala da celokupan proces može ugroziti nedostatak reformi i neadekvatno sprovođenje fiskalne konsolidacije.

“Zato postoji neophodnost da se ostvare sve reforme”, rekla je ona na regionalnoj konferenciji u Bečićima posvećenoj efikasnosti pristupanja EU, navodeći da se ekonomski oporavak može ostvariti i uz veoma nepovoljno okruženje.

Ona je ukazala da region raste, Crna Gora brže nego Srbija, ali je istakla da se Srbija oporavila od poplava brže nego što se očekivalo.

“Srbija treba da nastavi fiskalne reforme i da vetar u ledja privatnom sektoru”, rekla je Goldštajn.

Uz istu poruku upućenoj i Crnoj Gori, ona je istakla da je Srbija sebi zadala zadatak da se pobrine za svoje nasleđe iz vremena socijalizma koje koči njen razvoj, kao i reformom javne administracije.

“Ima dosta posla na tom putu, ali ono što je Srbija do sada uradila je za pohvalu”, poručila je ona.

Goldštajnova je izjavila da ekonomije regiona moraju da rastu mnogo brže, po stopi od šest odsto godišnje, da bi se živelo onako kako se živi u EU, da bi te privrede mogle da izdrže konkurenciju.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: