CRNOGORSKA OPOZICIJA TRAŽI POSREDOVANJE EU

Evropska komisija (EK) pozvala je sve partije u Crnoj Gori da aktulenu krizu rešavaju dijalogom u parlamentu, bez posredovanja Evropske unije (EU), što je zahtev dela crnogorske opozicije

“Politički dijalog i diskusije treba da se održe u parlamentu”, kazala je današnjim Vijestima portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić i ocenila da “rešenje političke krize mora doći iz Crne Gore”.

Prema njenim rečima, sve političke partije treba da se konstruktivno uključe u inicijativu koju je pokrenuo predsednik parlamenta Ranko Krivokapić sa namerom da se nađe put naprijed.

Posredovanje EU u rešavanju političke krize tražio je deo opozcije, Građanski pokret URA, Demos Miodraga Lekića i demokrate, koji su pozvali sve političke subjekte u zemlji na dijalog oko uslova za organizovanje “prvih fer i slobodnih izbora” i formiranje vlade narodnog jedinstva koja bi organizovala te izbore.

Lideri URE, Demosa i Demokratske Crne Gore, Žarko Rakčević , Miodrag Lekić i Aleksa Bečić su u zajedničkoj rekaciji na aktulenu situaciju u Crnoj Gori ocenili da, ukoliko vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) neće dogovor, “ostaju samo bojkot i masovne demonstracije svih subjekata”.

U Crnoj Gori su podignute tenzije nakon što je policija krajem prošle nedjelja rasturila demonstracije opozicionog Demokratskog fronta, pa reagovala suzavcem na pristalice tog saveza, a DF odbio da se vrati u skupštinu i najavio nove proteste za subotu.

Crnogorski premijer Milo Đukanović saopštio je da je vlast spremna da raspiše izbore nakon dibijanja pozivnice u NATO, koja se očekuje početkom decembra , dok je njegova DPS u parlamentu pozvala na dijalog o unapređenju izbornog zakondavstva.

Ostavku vlade i formiranje prelazne, koja bi pripremila izbore, višednevnim protestima je tražio opozicioni DF, čije su demonstracije razbijene krajem prošle nedjelje, a policija je upotrebila suzavac da rastera demonstrante.

Takva reakcija policije je izazvala osudu javnosti, a DF je za subotu najavio novi protest u Podgorici koji je vlast najavila da će odobriti iako vlada smatra da oni izazivaju izvesnu “nestabilnost” u zemlji.

Čelnici dela opozicije, URE, Demosa i Demokratske Crne Gore u zajedničkom reagovanju pozvali su vlast, organizatora i građane da “daju doprinos mirnom okupljanju”.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: