DF prijavio da će protest trajati najduže do nedelje ujutru

Policija je saopštila da su organizatori protesta obavezni da najkasnije do šest časova u nedelju pozovu učesnike protesta da se mirno raziđu.

Policija je, kako je naglašeno, spremna da zaštiti ustavni poredak, a ako bude neophodno, preduzeće mere za sprečavanje nasilja.

Opozicione partije su poslale različite poruke svojim pristalicama uoči sutrašnjeg protesta.

Parlamentarna Pozitivna Crna Gora je izričito saopštila da neće učestvovati u protestima, uz ocenu da su usmereni protiv vitalnih državnih interesa. U protestima će učestvovati Socijalistička narodna partija.

Stranka pod nazivom DEMOS, na čijem je čelu raniji lider DF-a Miodrag Lekić, saopštila je da “organizaciono” ne može učestvovati u protestu, jer nije učestvovala u definisanju njegovih ciljeva, ali je svojim pristalicama ostavila mogućnost da sami donesu odluku da li će doći na protest.

Vanparlamentarna Ujedinjena reformska akcija (URA), takođe, neće na ulične proteste DF-a.
Potpredsednik URA Rade Bojović je danas ocenio da je suština tih protesta jasna. Bojović je za organizatore protesta rekao da su “najgori deo opozicije” u Crnoj Gori.

Ranije su DEMOS, URA i grupacija Demokrate Crne Gore izdali zajedničko saopštenje u kome su prednost dali institucionalnom političkom dijalogu, ali i sa porukom da ako vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) ne bude prihvatila održavanje izbora, u tom slučaju cela opozicija organizuje ; “građanske proteste”.

Socijaldemokratska partija (SDP) je danas saopštila da politički dijalog treba voditi u institucijama. Prema stavu SDP-a, sadašnja Vlada Crne Gore ima karakter “tehničke vlade”, jer su u njoj zadržana dvojica ministara, bivših članova SDP-a, koji od letos nemaju podršku te partije, jer su se opredelili za opciju koju ne zastupa lider stranke Ranko Krivokapić.

Premijer Milo Đukanović ranije je odbio da zameni bivše članove SDP-a, ministre Vujicu Lazovića i Ivana Brajovića, jer, kako je objasnio, to nije politički racionalno uoči očekivanog poziva da Crna Gora bude primljena u NATO.

Prema saopštenju, SDP će u sadašnjoj Vladi Crne Gore sarađivati sa DPS-om na pitanjima od zajedničkog interesa koja se tiču evroatlantskih integracija, a o drugim pitanjima će samostalno postupati.

Predsednik Nove srpske demokratije i lider DF-a Andrija Mandić je danas pomenuo mogućnost da SDP otkaže koaliciju DPS, što bi, prema nagoveštajima, mogla da bude jedna od dve opcije rešenja sadašnje političke situacije u zemlji.

Na racionalno ponašanje na sutrašnjem protestu danas je pozvao i predsednik Crne Gore Filip Vujanović, kao i neke sindikalne organizacije i grupe građana.

Premijer Milo Đukanović je ranije saopštio da ni on ni Vlada Crne Gore neće podneti ostavku. Đukanović je kazao da je i sam ranije tražio da što pre budu održani parlamentarni izbori, upravo zbog toga što je vladajuća koalicija odavno u krizi.

Mandat sadašnjem sastavu Skupštine Crne Gore ističe na jesen 2016. godine. Đukanović je rekao da izbori mogu biti održani najkasnije do septembra iduće godine.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s