Reakcije u Crnoj Gori: Šešeljevu prijetnju treba procesuirati

Vojislav Šešelj

Povodom prijetnje koju je na pres konferenciji u Beogradu izrekao haški optuženik i lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj na račun premijera Mila Đukanovića, Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore je iniciralo provjeru postojanja krivičnog djela, a u Demokratskoj partiji socijalista (DPS) očekuju reakciju nadležnih institucija Srbije. Šešelj je govoreći o crnogorskom premijeru koristio aluziju koja upućuje na likvidaciju.

Nazivajući premijera Mila Đukanovića mafijašem, lider vanparlamentarne Srpske radikalne stranke i haški optuženik Vojislav Šešelj je pozvao premijera da se povuče sa funkcija, jer u protivnim moraće da mu se sudi, a „nije nemoguće da se za njega nađe neki crnogorski Meljak“. Aluzija na slučaj „Meljak“ je prema tumačenju podgoričke „Pobjede“, a što su prenijeli i drugi mediji, direktna prijetnja premijeru Đukanoviću likvidacijom, jer je slučaj Meljak poznat kao mjesto u okolini Beograda gdje su u Srbiji 2003 godine likvidirani vođe Zemunskog klana nakon ubistva premijera Zorana Đinđića.

O tome da li postoje elementi krivičnog djela u ovoj Šešeljevoj poruci, ispitaće Više državno tužilaštvo u Podgorici, saopštila je za naš radio portparol Vrhovnog državnog tužilaštva Dragana Maljević:

„Povodom medijskih navoda koji se odnose na poruke sa press konferencije haškog optuženika Vojislava Šešelja, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković zatražio je od rukovodioca Višeg državnog tužilaštva u Podgorici da provjeri da li u navedenim postupanjima ima elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti, te da u slučaju potrebe zatraži pomoc od nadležnih organa iz Republike Srbije“, navodi Dragana Maljević.

Komentarišući poruku Vojislava Šešelja, beogradski kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže da bilo koja izjava koja sadrži prijetnju bezbjednosti političkim činiocima se mora uzeti ozbiljno, pa čak i onda kada dolazi i od poličkih aktera kakav je Šešelj:

„Mora se uzeti ozbiljno zato što uvjek postoje političke pristalice koje će njegove riječi shvatiti kao nalog za akciju i pokušati da izvrše ubistvo političara. Zato mislim da državni organi Crne Gore moraju pokrenuti akciju dvostrukog značaja: prvo Tužilaštvo mora da pokrene postupak za odgovornost Šešelja za to, a drugo bezbjednosne snage Crne Gore povećati opreznost i spriječiti svaku akciju u tom pravcu“, smatra Radovanović.

Bez obzira što je javnost Srbije i Crne Gore navikla na nekontrolisane izjave Vojislava Šešelja, državni organi Srbije bi trebalo da reaguju na najnoviju izjavu jer takve izjave nisu nimalo naivne, kaže visoki funkcioner Đukanovićeve Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić:

„Vjerujem da je naša, a i javnost Srbije, navikla da on traži pažnju i teško je to kontrolisati. Sa druge strane, mislim da je nesporno i da treba očekivati da državni organi Srbije reaguju na ovakve izjave jer one nisu nimalo naivne. Čini mi se da tu ima elemenata bića krivičnog djela ali nije moje da podsjećam državne organe Srbije na koji način treba reagovati kada su ovakve stvari u pitanju“, konstatuje Sekulić.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s