Kremlj: Đukanović demonizacije Rusiju

Kremlj: Đukanović demonizacije Rusiju

Pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov ocenio je danas da su izjave crnogorskog premijera Mila Ðukanovića o umešanosti Rusije u proteste u Crnoj Gori “potpuno čudne” i da su deo postojeće navike da se Rusija demonizuje, prenele su ruske agencije.“O njima mislimo isto što i vi – kao što ste sami rekli, to su sasvim čudne izjave (…) U svemu tražiti đavola i, pritom, nastaviti sa demonizacijom Rusije, to je čuvena zabava mnogih država”, kazao je Peskov na pitanje novinara.

Pres sekretar Vladimira Putina je, istovremeno, izrazio očekivanje da će “prevladati zdrav razum i dominirati trezvene ocene”, preneo je TASS.

Ruska državna agencija podseća da je proteklog vikenda u glavnom gradu Crne Gore, Podgorici, održana akcija protesta dela opozicije protiv Ðukanovićeve politike, između ostalog, protiv stupanja zemlje u NATO.

Demonstranti su tražili Ðukanovićevu ostavku i formiranje prelazne vlade i pokušali su da prodru u zgradu parlamenta, bacali petarde i flaše na kordone policije, posle čega su policajci upotrebili suzavac i “šok-bombe”, podseća TASS i dodaje da je u sukobu povređeno 15 policajaca i 24 učesnika protesta.

Ruski dnevnik “Komersant” navodi da bi uzimanjem u obzir poziciju Rusije prema nasilnom svrgavanju režima, bilo sada nelogično da ona pruža čak i moralnu podršku crnogorskim protestima.

“Sada, posle sukoba u Podgorici, od strane Rusije bilo bi nelogično pružati čak moralnu podršku protestima, uzimajući u obzir njenu ne jednom deklarisanu poziciju da je nasilno svrgavanje režima neprihvatljivo”, navodi taj list u izveštaju iz Podgorice pod naslovom “Osujećen prevrat”.

Ðukanović je juče u izjavi za HRT rekao da je sproveden “pokušaj ugrožavanja ustavnog poretka Crne Gore s jasnom ambicijom da dođe do nasilne smene vlasti i revizije strateškog pravca državne politike Crne Gore” i da se želi poništavanje “rezultata demokratskog referenduma iz 2006. kako bi se eliminisala mogućnost da Crna Gora kao nezavisna država sama bira svoju politiku i da se, naravno, vrati u gravitaciono polje politika iz susedstva i s daljih adresa, koji ne samo da žele da upravljaju Crnom Gorom već i regijom”.

Na pitanje da li govori o Rusiji i pojedinim desnim strukturama u Srbiji, crnogorski premijer odgovorio je da u to nema nikakve sumnje.

“Jednako tako nema nikakve sumnje da je Rusija imala i da dalje ima aktivnu ulogu u organizaciji protesta protiv vlasti u Podgorici”, rekao je on a preneo je HRT na svom internet sajtu.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s