OPASNE OPTUŽBE Crnogorska policija bacala suzavac koji “nije prikladan za korišćenje u neposrednoj blizini ljudi”

 suzavac

Crnogorska policija je u sukobu sa demonstrantima u noći između subote i nedelje između ostalog koristila i suzavac. Predstavnici “Građanske alijanse Crne Gore” na svom zvaničnom Tviter nalogu objavili su fotografiju bočice sa suzavcem, uz koju su napisali komentar koji aludira na to da ta vrsta suzavca nije prikladna za korišćenje u neposrednoj blizini ljudi, već isključivo na razdaljini od najmanje 100 metara.

“U pitanju je suzavac “DK-38S CS”, zapaljiva vrsta suzavca kojom se puni 38-milimetarska puška za razbijanje demonstracija ili “Anti-Riot gun”. Ispaljuje se pod visokim uglom od oko 40 stepeni prema demonstrantima koji su udaljeni najmanje 100 metara. Projektil koji se ispušta gori u vazduhu a emituje CS gas na zemlji. Čaura je napravljena od aluminijuma, a projektil je napravljen od aluminijumske smeše, što je efikasno za smirivanje demonstranata koji su udaljeni.”

Ovako je “Građanska alijansa” opisala pomenuti suzavac, a ispod fotografije crnogorskoj policiji i vladi postavila sledeća pitanja:

1. Da li je suzavac korišćen u skladu sa uputstvima?

2. Da li je ispaljivan sa malih udaljenosti?

3. Da li je ispaljivan direktno u masu?

4. Da li je ispaljena prekomerna količina?

5. Da li je ispaljivan u pravcu novinara?

“Građanska alijansa” navela je da odgovore očekuju od direktora Uprave policije, načelnika Centra bezbednosti Podgorice i šefa Specijalnih antiterostičkih jedinica.

Pomenuti suzavac koriste i snage bezbednosti Velike Britanije. “DK-38S CS” korišćen je u neredima na Tahrir trgu u Kairu, poprištu demonstracija pod nazivom “Izveštaj o 100 dana vlasti predsednika Mohameda Morsija”. Policija je razbijala demonstracije i sukobe između grupa koje su podržavale predsednika Morsija i onih koji su protiv njega.

“Amnesti internešnl” je u svom izveštaju iz januara napisao da je ovaj suzavac neprikladno koriščen u neredima u Egiptu.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: