Pred krivičnim većem Višeg suda u Bijelom Polju, kojim predsedava Vidomir Bošković, iznova je počelo suđenje Rožajcima Safetu Kaliću (45), njegovoj supruzi Amini (29) i bratu Mersudinu (54). Oni se optužnicom VDT terete da su počinili krivično delo pranje novca, odnosno da su od 2005. do juna 2011. ubacili u platni sistem Crne Gore 7.773.127,06 miliona evra stečenih švercom droge.

Mersudin i Amina u ponedeljak su još jednom negirali krivicu. Njima i licima povezanim s njima je do pravosnažnosti presude zaplenjena imovina vredna blizu 22 miliona evra. Safetu, koga su policije u okruženju označile najvećim dilerom heroina na Balkanu, opet se sudi u odsustvu.

Glavni pretres će biti nastavljen 23. novembra. Međutim, malo je verovatno da će dotad početi, a kamoli biti završen proces u nemačkom Ahenu, gde je Safet u pritvoru.

Nemačka je odobrila izručenje Safeta Kalića Crnoj Gori radi daljeg krivičnog gonjenja. Kako je saopštilo Ministarstvo pravde, do primopredaje će doći po okončanju izdržavanja kazne u toj zemlji.

PONAVLjANjE PO ZAKONU

PRETHODNO suđenje Kalićima završeno je pre godinu dana. Ostalo je da krivično veće pročita presudu, kada je Safet uhapšen u Austriji. Umesto presude u novembru, otvoren je novi proces, što je, po tvrdnjama odbrane, u skladu s zakonom.