Crnogorska opozicija danas sa EU o izborima

Opozicija u Crnoj Gori, koja traži formiranje vlade nacionalnog jedinstva i “slobodne” izbore, razgovaraće danas o toj političkoj inicijativi sa predstavnicima Evropske unije (EU).

Demos Miodraga Lekića, Ujedinjena reformska akcija (URA) bivšeg potpredsednika vlade Žarka Rakčevića i Demokratska stranka Alekse Bečića zajednički su prošle sedmice zatražili dijalog o izlasku iz političke krize, koji bi rezultirao formiranjem vlade nacionlanog jedinstva.

Čelnici ove tri partije nastale u poslednjih godinu dana transformacijom opozicione scene u Crnoj Gori, razgovaraće danas sa predstavnicima EU, najavio je u ponedeljak lider Demosa Miodrag Lekić.

Oni traže da u dijalogu oko izbornih uslova posreduje EU.

Lekić je podgoričkim Vijestima saopštio da tri partije “rade na širenju” inicijative, te da će pored EU razgovarati i sa predstavnicima “drugih međunarodnih instanci”.

U slučaju da vlast odbije dijalog, Lekić je najavio proteste.

– Ako vlast bude ignorisala ovaj predlog koji se nudi kao javan, demokratski osmišljen i ne eliminiše vlast da bude deo tog ukupnog sistema koji bi vodio zemlju do izbora, onda protesti ostaju kao legitiman izbor – poručio je Lekić.

Demos, URA i Demokrate ogradili su se od protesta Demokratskog fronta (DF) i nisu učestvovali u njihovoj organizaciji.

Oni su, međutim, oštro osudili reakciju policije od 17. oktobra kada je policija prvo rasturila dvadesetodnevni protest DF-a, a potom uveče bacila suzavac na čelnike i pristalice tog saveza koji su krenuli u protestnu šetnju.

DF je u ponedeljak saopštio da odbija bilo kakav dijalog “izvan” tog opozicionog saveza u koji su uključene vladajuće partije, Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokratska partija (SDP).

DF je najavio obilzak gradova, razgovore sa građanima posle kojih će zakazati novi protest, a datum tog skupa nije saopšten.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s