Crnogorska vlada: Rusko saopštenje potvrđuje utemeljenost izjave Đukanovića

Crnogorska vlada ocenila je večeras da zabrinutosot Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije zbog navodne prekomerne upotrebe sile na protestima u Podgorici, potvrđuje utemeljenost stava premijera Crne Gore Mila Đukanovića o umešanosti Rusije u te proteste.

“Izjava Odeljenja za informacije i štampu Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije, koje je izrazilo zabrinutost zbog navodne prekomjerne upotrebe sile protiv ‘mirnih demonstranata’ bez podsećanja da su ti ‘mirni demonstranti’ gađali policiju molotovljevim koktelima i pokušali da na silu zauzmu parlament i izvrše prevrat, o čemu su izveštavali brojni svetski mediji, samo potvrđuje utemeljenost izjave predsednika Vlade Mila Đukanovića o umešanosti Rusije u proteste protiv NATO-a”, navodi se u saopštenju iz Vlade Crne Gore.

Ranije večeras rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Rusija zabrinuta prekomernom upotrebom sile, koju su vlasti u Crnoj Gori iskoristile protiv mirnih demonstranata, a istovremeno je odbacilo optužbe da je Moskva povezana sa protestima u Podgorici.

“Izazivaju duboko čuđenje nepotvrđene izjave premijera Mila Đukanovića koji je optužio Rusiju za provociranje protesta u Podgorici, podsticanje sukoba opozicionih snaga sa policijom”, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog ministarstva.

Dodato je da Đukanović nije predstavio “nijedan konkretni fakt navodne ruske povezanosti sa eskalacijom socijalne napetosti, jer tih činjenica jednostavno nema”.

U ruskom saopštenju se navodi i da je teško verovati da državnik, “koji se tako dugo nalazi u vlasti, ne shvata pozadinu zaoštravanja situacije u zemlji”, a dalje se ocenjuje da “naravno da Đukanović shvata”, te da “on verovatno zna zašto mora da ponavlja apsurdne tvrdnje da će samo ulazak u NATO obezbediti nezavisnost Crne Gore”.

Ruski mediji preneli su intervju Đukanovića hrvatskoj državnoj televiziji, u kojem je izjavio da srpski nacionalisti i Rusija igraju aktivnu ulogu u organizaciji protesta za smenu vlasti i političkog kursa države.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s