DŽABA SVE, MILO OSTAJE Ulični protesti u Podgorici neće srušiti Đukanovića

Aleksandar Popov, iz Centra za regionalizam, kaže za „Blic“ da protesti u Podgorici neće moći da sruše režim Mila Đukanovića, a s njim se slaže i veći broj drugih političkih analitičara.

Noć između subote i nedelje u Podgorici

Iako protesti u Crnoj Gori podsećaju na petooktobarsku revoluciju i svrgavanje predsednika Slobodana Miloševića, „Blicov“ sagovornik mišljenja je da opozicija u Podgorici neće lako srušiti režim Mila Đukanovića (53).
– S obzirom na to da je, kao i kod nas, opozicija rascepkana i šarenolika (nisu se svi jednoglasno priključili ulilčnim protestima), nije realno očekivati da će na takav način doći do pada Vlade. Stoga je i sam premijer Milo Đukanović upotrebio silu nad demonstrantima kako bi pokazao ko je i dalje gazda – kaže Popov.

Ipak, smatra Popov, ugled vladajuće strukture svakako jeste poljuljan budući da je nezanemarljiv broj građana protiv ulaska Crne Gore u NATO ili uvođenja sankcija Rusiji koje je EU nametnula kao neophodnost usaglašavanja spoljne politike.

Milo Đukanović, premijer (1991-1998, 2003-2006 i od 2008. do danas) i predsednik Crne Gore (1998-2002)

– Takođe, veliki broj građana se izjašnjava kao Srbi, a i ekonomska situacija nije na zavidnom nivou. Elementarna neslaganja u samoj vladajućoj koaliciji (između DPS i SDP) dodatno drmaju vlast. Ali, Đukanović neće podneti ostavku. Čak i ako raspiše prevremene izbore nakon pozivnice za ulazak u NATO do kraja godine, ima manevarski prostor da ponovo osvoji vlast – ocenjuje Popov.
Slično razmišlja i doktor Neven Cvetićanin iz Instituta za društvene nauke, koji smatra da crnogorska vlada od svog uspostavljanja nije bila pred većim izazovom.

– Ovo je svakako destabilizacija vlasti, ali je teško proceniti razvoj događaja. Najvažnije pitanje, na koje bi narednih dana trebalo da stigne odgovor, jeste ima li
prostora za dijalog između vlasti i opozicije, ali i snalaženja u geostrateškim pozicioniranjima. Sve zavisi i od građana: imaju li energije da nastave proteste ili ne – rekao je Cvetićanin.

Zoran Lutovac, bivši srpski ambasador u Podgorici, kaže da bi šurovanje opozicije sa SDP-om moglo da oteža kampanju DPS-a i dovede do „neizvesnog izbornog rezultata“.
– Organizatori protesta su kao cilj postavili stvaranje prelazne vlade koja bi trebalo da omogući ravnopravan tretman svih učesnika na izborima, odnosno fer i poštene uslove za sve tokom celog izbornog procesa. Zahtev je postavljen tako da građani, a naročito opozicione stranke ne mogu imati ništa protiv njega. Takav zahtev može biti prihvatljiv i za deo koalicije na vlasti, pre svega SDP koji je faktički raskinuo koaliciju sa DPS-om. Ako bi svi oni kojima zahtevi protesta jesu prihvatljivi postigli dogovor o tome da zajednički stanu iza njih – onda bi ti ti ciljevi mogli i da se ostvare – smatra Lutovac.

On dodaje da će dalju sudbinu protesta protesta odrediti njegova masovonsot koja zavisi od nekoliko faktora:

– Odnos opozicije prema zahtevima protesta, odnos medija i kreatora javnog mnjenja prema njima, odnosi unutar vladajuće koalicije, ali pre svega spremnost građana da svoje nezadovoljstvo demonstriraju na ovaj način. Veliki broj njih poslušaće stavove lidera, medija ili kreatora javnog mnjenja, ali jedan broj njih će se voditi sopstvenim osećanjima, nezadovoljstvima ili frustracijama – kaže Lutovac.

Bivši ambasador ističe i da važnu ulogu u daljim dešavanjima u Podgorici igraju i Evorska unija i NATO.

Zoran Lutovac smatra da važnu ulogu u svemu igraju EU i NATO

– Važan faktor u svemu jeste i odnos EU i NATO prema protestima i zato ne iznenađuje pokušaj vlade u Podgorici da protestima pripiše proruski i antiNATO karakter i na taj način pridobije podršku zapadnih saveznika u političkoj borbi na unutrašnjem planu. Organizatori protesta decidno odbacuju takve optužbe i proteste definišu kao borbu za demokratizaciju Cne Gore. Od toga ko će biti ubedljiviji u dobroj meri zavisiće stav EU i NATO – zaključuje Lutovac.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s