Crna Gora na prekretnici

Učesnici antivladinih protesta u Podgorici ponovili su danas u Beogradu kritike na račun aktuelne vlasti i osudili upotrebu sile protiv demonstranata, a politički analitičar Đorđe Vukadinović je upozorio da je Crna Gora na važnoj prekretnici.

Na konferenciji za novinare “Istina o događajima u Crnoj Gori” prikazan je video-materijal pod nazivom “Policijska tortura” o demonstracijama i incidentima u Podgorici u subotu 24. oktobra.

Vladimir Božović iz Matice Srpske ogranka u Crnoj Gori, ukazao je da su građani Crne Gore primenili koncept upornog protestovanja, te da je građanski aktivizam potpuno potro okoštalu staru propagandu režima.

“U protestima su se našli svi građani koji su osetili da sistem koji već 27 godina vrši određeni oblik represije nad svojim građanima, treba dekonstruisati”, naveo je on i istakao da je najvažniji trenutak ovog građanskog okupljanja, kada su mu se, kako kaže, priključile mnoge neformalne grupe, blogeri i analitičari.

podgorica demonstracije

“Zvanične statistike uverljivo govore da su srpski narod, kulturna zajednica i jezik pod brutalnom diskriminacijom crnogorskog režima i ti parametri gotovo u školskom smislu opisuju stanje aparthejda”, rekao je Božović.

Iako su, po njegovim rečima, posle protesta građani svakodnevno podvrgnuti medijskoj kampanji zastrašivanja, Božović je najavio sledeći skup opozicije za subotu u Herceg Novom, nakon čega će uslediti još jedan veliki u Podgorici.

Napomenuo je i da je sada pažnja međunarodne javnosti nakon “policijske brutalnosti” prošle subote znatno veća.

Vladimir Dobrosavljević, savetnik lidera Nove srpske demokratije i funkcionera opozicionog Demokratskog fronta, istakao je da je u Crnoj Gori na delu pokušaj spinovanja javnog mnjenja.

“Da nisu građani Crne Gore i njihovi politički predstavnici ti koji su artikulisali dugogodišnje nezadovoljstvo prema režimu u Podgorici već neki spoljni organizatori – iz Beograda, Moskve i drugih političkih stranaka, što je potpuno netačno u ovom slučaju”, objasnio je on.

Gojko Raičević, glavni urednik portala IN4S, koji je pretučen na protestima, rekao je da će organizatori uputiti pismo evropskim, ruskim parlamentarcima i drugim faktorima kako bi im objasnili šta se događa u Crnoj Gori.

Istoričar, dr Aleksandar Raković, naučni saradnik beogradskog Instituta za noviju istoriju smatra da je namera crnogorskog režima da se obračuna sa istorijskim identitetom Crne Gore.

On je upozorio da Nacrt zakona o slobodi veroispovesti, koji je na javnoj raspravi, predviđa ukidanje svake veze pravoslavne crkve u Crnoj Gori sa Patrijaršijom u Beogradu, a zabranjuju se i svi simboli koji asociraju na Srbiju. Očekuje se, kazao je, i da crnogorska država konfiskuje istorijske hramove SPC.

Za Rakovića je Nacrt crnogorskog zakona o veroispovesti isto što i pokušaj učlanjenja Kosova u Unesko.

“Cilj je isti – oduzimanje srpskih hramova na Kosovu i u Crnoj Gori, što Zapad podržava”, rekao je i dodao da je “ovo što danas vidimo u Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji stvaranje dve antidržave Srbiji”.

Vukadinović je ocenio da je režim Mila Đukanovića napravio taktičku i stratešku grešku kada je intervenisao i rasturio demonstracije.

“Crna Gora je na važnoj prekretnici koja odlučuje da li će to biti autoritarna despotija istočnjačkog tipa ili će se koliko-toliko staviti u normalne, demokratske civilizovane političke relacije”, rekao je on.

Podignut je ulog u političkim procesima, naveo je on i dodao da se opozicija nalazi pred izborom – ili da pobedi ili da nestane.

“Dobro je što su maske pale i sada će se ići ili u pravcu potpuno gušenje političkog otpora i ozbiljne opozicije ili ubrzanog odronjavanja režima”, zaključio je Vukadinović.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s