Izbeglička kriza, oči Balkana uprte ka Nemačkoj

Svi izbeglički putevi vode u Nemačku, do kraja godine očekuje se da će tamo stići čak milion ljudi. Kritike na račun nemačke kancelarke su glasnije i glasnije, a ne izostaju ni ultimatumi. Poslednji je uputio bavarski premijer Horst Zehofer, rekavši da do prvog novembra Angela Merkel mora da nađe rešenje za izbeglice.

Hoće li nemačka kancelarka, uprkos kritikama, ostati verna svojoj politici ili možda preinačiti odluku i zatvoriti južnu granicu, i proizvesti domino efekat na Balkanu, zavisiće od mnogo faktora.

Polemika Zehofer–Merkelova se zaoštrava. Nakon poziva da zatvori granicu zbog izbeglica, i pretnji da će tužiti federalnu vladu Ustavnom sudu, bavarski premijer kancelarki postavlja ultimatum. Ako u naredna tri dana Angela Merkel ne nađe način da spreči priliv izbeglica, Horst Zehofer će preduzeti još nedefinisane mere “hitne odbrane”.

Pretnja zvuči ozbiljno, ali to je njen krajnji domet, kažu poznavaoci prilika.

Dopisnik lista Politika iz Berlina Nenad Radičević kaže da je ultimatum Zehofera politička igra koja se vodi u Nemačkoj, budući da je sve nepopularnije da se prima veliki broj izbeglica.

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ivo Visković kaže da je Zehofer mlađi partner u njihovoj koaliciji, ali je činjenica da odražava deo javnog mnjenja Bavarske, koja je zaista konzervativna, a i njegova partija CSU je verovatno najkonzervativnija partija u celoj Nemačkoj.

Zbog manje konzervativne politike Merkelove, u Nemačku je do sada stiglo skoro 600.000 izbeglica prema podacima UNHCR-a, dok nemačka vlada te podatke ne saopštava.

Kritičarima je kancelarka minimalno udovoljila pooštravanjem zakona o azilu i odlukom da se Avganistanci vrate kući. Postoji li nešto što bi kancelarku podstaklo da potpuno zatvori vrata izbeglicama?

“Samo istraživanje javnog mnjenja u kojem bi dobila rezultat da je ogromna većina javnog mnjenja za to – u tom trenutku ona bi verovatno prihvatila, jer ona osluškuje javno mnjenje”, smatra Visković.

“Na tako nešto će je naterati jedino ako turski predsednik ne ispuni obećano i ne krene u primenu evropsko-turskog plana o smanjenju talasa izbeglica”, rekao je Radičević.

Osim Turske, očekuje se da kretanje izbeglica do Nemačke uspore i zemlje na balkanskom putu. A neke od tih zemalja jednim okom gledaju ka Berlinu kako bi zatvorile svoje granice ukoliko to učini Nemačka. Takve najave već su se mogle čuti iz Hrvatske, Srbije, Bugarske i Rumunije.

Isto kao što prati svoj rejting, kancelarka osluškuje i poruke sa Balkana.

“Nemačka je svesna da ukoliko ona zatvori granice, najveća kriza će doći na Balkanu, da zemlje to ne mogu da izdrže”, kaže Radičević.

Hoće li “mutti” (majka), kako Merkelovu zovu u Nemačkoj, izdržati očekivani milion izbeglica, zavisiće i od sprovođenja najnovijeg plana iz Brisela. Neke tačke iz tog plana već se osporavaju, umesto bolje koordinacije u zbrinjavanju izbeglica, najavljuju se nove ograde.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: