Pak: EU ne sme da ćuti o protestima u Crnoj Gori

Doris Pak 

I dok su antivladini protesti u Podgorici minulih dana bili među udarnim vestima medija na Balkanu, mediji u Evropskoj uniji samo su kratko izvestili o demonstracijama, dok se evropski zvaničnici i političari nisu ni osvrnuli na političku situaciju u Crnoj Gori. Osim delegacije EU u Crnoj Gori, koja je izrazila zabrinutost zbog sukoba i apelovala na povratak političkom dijalogu, niko se u EU nije osvrnuo na to šta crnogorska opozicija i nevladine organizacije govore o stanju demokratije i vladavine prava u zemlji koja je kandidat za članstvo u EU. Niko, osim Doris Pak, nemačke političarke iz Merkeline Hrišćansko-demokratske unije (CDU), koja je do prošle godine bila četvrt veka članica Evropskog parlamenta, uglavnom u odborima koji se bave jugoistočnom Evropom.

Pakova je na „Tviteru” ukazala da se EU i evropska štampa ne obaziru na to što „kandidat za članstvo u EU, autokratski premijer, koji sebe stavlja iznad svih zakona, sada hapsi mirne demonstrante”, dodajući da „demonstracije nisu protiv NATO-a već protiv Đukanovića” i da su „njegova ostavka i izbori po novim pravilima neizbežni”.

U razgovoru za „Politiku” Pakova kaže da ne želi da krivi nikoga za zaglušujuću tišinu unutar EU o onome što se dešava u Crnoj Gori, ali ističe da su svi pre svega zaokupirani rešavanjem izbegličke krize.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: