Šta je istina o protestima u Crnoj Gori

Zbog čega se policija u Podgorici ponela toliko brutalno ako su istinite tvrdnje medija bliskih crnogorskim vlastima da su to minorni protesti, pita Đorđe Vukadinović, urednik NSPM

Intervencija policije protiv demonstranata u Podgorici 

Scene sa podgoričkih ulica dokaz su da vlast zastrašuje građane, poručili su učesnici tribine „Istina o događajima u Crnoj Gori”, koju su organizovali Matica srpska u Crnoj Gori, portal IN4S, Nova srpska politička misao i Srpski kod. Na početku je prikazan film sa scenama u kojima policajci privode pojedine učesnike protesta, ispaljuju suzavac i primenjuju silu, a video se i napad na automobil Milorada Martinovića, predsednika Crnogorske profesionalne bokserske federacije koji je zadobio teške povrede.

„Na ulici te ’horde’ obučene u uniforme bez znački i legitimacija tuku ljude, pa zahtevamo od MUP-a da kaže da li se ta formacija otrgla kontroli i da je raspusti. Pozivamo se i na izveštaj Saveta za građansku kontrolu rada policije, gde piše da je Milorad Martinović bio podvrgnut mučenju i nečovečnom tretmanu”, naveo je Gojko Raičević, glavni urednik portala IN4S, koji je u neredima bio dva puta pretučen.

Na tvrdnje o brutalnosti režima u Podgorici nadovezao se i dr Vladimir Božović, predsednik UO Matice srpske u Crnoj Gori, koji je istakao da crnogorska vlast kao izgovor za primenu sile koristi „stare propagandne metode” i govori o „odbrani države”.

„Te navode opovrgava snažna internet kampanja opozicije. Postoje dokazi da režim za suzbijanje mirnog protesta koristi kriminalce iz čitavog okruženja. Protesti su uplašili i prvog feudalca i vođu kriminalne hobotnice Mila Đukanovića, pa je u strahu pribegao sili”, ocenjuje Božović.

Đorđe Vukadinović, urednik NSPM, je pitao zbog čega se policija u Podgorici ponela toliko brutalno ako su istinite tvrdnje medija bliskih crnogorskim vlastima da su to minorni protesti. On je ocenio da se jedna mirna, „čak pomalo ’plišana’ revolucija” zahvaljujući medijskom spinu, u kojem učestvuju i neki mediji iz Beograda, predstavlja kao zavera i rušenje države.

„Evidentna je i želja da se Moskva okrivi kao neko ko stoji iza ovoga, pa se na račun Rusije upućuju zvanične optužbe koje prevalzilaze neke okvire diplomatskog rečnika. Kao organizatori demonstracija pominju su i neke desničarske stranke iz Srbije. Ne bih bio protiv toga da te stranke imaju veću moć, ali desničari ovde nemaju snage ni da naprave neke ozbiljnije proteste u samom Beogradu”, dodao je Vukadinović.

Istoričar Vladimir Dobrosavljević, savetnik predsednika Nove srpske demokratije, je ocenio da režim tretira stanovnike u Crnoj Gori ne kao građane već kao podanike. Zbog toga su, kako je dodao, svi oni koji ne žele da se ponašaju kao podanici predstavljeni kao nekakvi „spoljni inspiratori”, a ne žitelji i narod Crne Gore.

Odgovarajući na pitanja novinara kakvi će biti dalji koraci crnogorske opozicije Božović je najavio „širenje energije protesta”, zbog čega je sledeći skup planiran u Herceg Novom, a potom bi nezadovoljne pristalice opozicije trebalo opet da se okupe u Podgorici.

——————————————————————–

SPC neće moći da se zove „srpskom”

Aleksandar Raković je podsetio je da je vlada u Podgorici pripremila i nacrt Zakona o slobodi veroispovesti, po kojem će Srpska pravolsavna crkva biti dužna da promeni ime.

„Neće imati pravo da zadrži naziv ’srpska’. Eparhije neće moći da se prostiru preko granica Crne Gore, iako je to sada slučaj. Zabranjeno je i prikazivanje simbola koji asociraju na Srbiju, uključujući i grb sa četiri ocila. Najzad od SPC trebalo bi da budu konfiskovane sve bogomolje, pa i one izgrađene pre 1918. Nešto slično dešava se na Kosovu koje pokušava da postane članica UNESKO”, naveo je Raković, dodajući da Crnogorcima niko ne brani da se „razsrbe”, ali da je neprihvatljivo da oni nameću svoj identitet drugima

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s