DANAS JE CRVENO SLOVO I JEDAN OD NAJVEĆIH SRPSKIH SVETACA: Sveti Petar Cetinjski

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Petra Cetinjskog (Petra I Petrovića Njegoša), jednog od najznačajnijih svetaca sa ovih prostora koji je u Crnoj Gori napravio prvi pisani zakonik 1796. godine.

Njegov naslednik i crnogorski vladar Petar II Petrović Njegoš daleko je poznatiji u narodu zbog svojih pisanih dela, poput “Gorskog vijenca”, ali značaj Petra I Petrovića Njegoša je takođe izuzetno velik. Sveti Petar Cetinjski rođen je 1. aprila 1749. godine u Njegušima. Osnovnu školu je učio u Cetinjskom manastiru, a sa 15 godina je poslat u Rusiju da dobije najviše obrazovanje.Prema zapisu vladike Nikolaja, ovaj svetitelj SPC je “ceo svoj život viteški posvetio svome narodu”, boreći se da izmiri zavađena plemena i odbrani zemlju od spoljnih neprijatelja.

Oba posla uspešno je obavio, a srpska crkva i narod posebno slave njegovu pobedu nad Napoleonovom vojskom u Boki i Dalmaciji.

Godine 1784. postao je mitropolit i gospodar Crne Gore, ali je život nastavio u monaškoj keliji gde se i upokojio 1830. godine. Njegove čudotvorne mošti počivaju u Cetinjskom manastiru.Umro je 31. oktobra 1830. godine. Titulu sveca dobio je odmah posle smrti. Mnogi hramovi širom Srbije posvećeni su ovom svetitelju.

U istoriji je ostao upamćen i kao zagovornik “velike slaveno-serbske države” i kao tvorac ideje da “svi Srbi treba da žive u jednoj državi”.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s