PRANJE NOVCA U Crnoj Gori sumnjivo šest banaka

Crnogorska Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma podnela je Vrhovnom državnom tužilaštvu i Centralnoj banci Crne Gore osam zahteva za proveru šest banaka zbog sumnje da su prale novac.

Uprava je saopštila da su u poslednjem periodu pojačali monitoring rada poslovnih banaka i da je u određenom broju slučajeva utvrđeno da nisu preduzele zakonom potrebne radnje i provere.

Iz Uprave nisu naveli imena kontrolisanih banaka i u čijem radu su utvrđene nepravilnosti jer su gotovo svi podaci i predmeti koji se obrađuju označeni sa određenim stepenom tajnosti.

Prilikom kontrole uočeni su različiti pristupi prilikom prepoznavanja sumnjivih transakcija da budu različito tretirane kod dve banke. Kod jedne banke, Uprava je naložila privremenu obustavu transakcije zbog postojanja sumnje da je izvršeno pranje novca.

Nakon prikupljanja dokumentacije od ostalih banaka, utvrđeno je da su povezana lica sa nerezidentnim fizičkim licem preko druge banke obavljala slične transakcije po istom osnovu, kao i da ta banka nije prepoznavala niti prijavljivala takve transakcije kao sumnjive.

– Zato je upućena inicijativa Centralnoj banci Crne Gore da bi iz njihove nadležnosti izvršili provere da li je bilo propusta u vezi sa transakcijom koja se obavljala preko druge banke, kao i da bi se utvrdila eventualna odgovornost te banke – objasnili su iz Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma.

Uprava je navela i slučaj kada određeno pravno lice zaključuje veliki broj ugovora o zajmu, od kojih je najveći broj zaključen u svojstvu zajmoprimca sa zajmodavcem.

Zajmodavac je na poslovne račune tog pravnog lica (zajmoprimca) kod više banaka uplatio u ukupnom iznosu više od pola miliona evra, od čega je gotovinski iznos od skoro pola miliona uplaćen transakcijama koje su neznatno ispod zakonom propisanog maksimuma, da bi se izbegla obaveza izveštavanja Uprave.

– O sumnjivom poslovanju tog pravnog lica poslovne banke nisu obavestile Upravu, iako su to obavezne. Nakon obrade predmeta, navedeno je prosleđeno državnom tužilaštvu – naveli su u Upravi.

Jedan od slučajeva je kada banka nije posedovala dokumentaciju koju je obavezna da ima po zakonu.

– Tokom neposredne inspekcijske kontrole pravno lice (subjekat nadzora) nije mogao da objasni osnov transakcije od dva miliona evra pa je od banke zatraženo izjašnjenje koja u odgovoru navodi da ne poseduje informacije i dokumentaciju po kojem osnovu je izvršena transakcija sa deviznog računa na transakcioni račun – ističu u Upravi.

Iz Uprave napominju da je banka dužna da takvu dokumentaciju čuva 10 godina.

Jedan od prijavljenih slučajeva je i kada je zajmodavac uplatio zajmoprimcu 200.000 evra u 20 uplata po 10.000 evra za dva minuta. Banka nije prijavila ni ovaj sumnjiv slučaj, iako je to morala da uradi. U Crnoj Gori radi 14 poslovnih banaka.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s