Od danas ograničenje za zapošljavanje stranaca u Crnoj Gori

Od danas ograničenje za zapošljavanje stranaca u Crnoj Gori

Zakon o strancima počeće danas u Crnoj Gori da se primenjuje u celini, pošto su stupila na snagu i preostala tri njegova člana, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Radi se o članovima zakona kojima se propisuje ograničenje za zapošljavanje stranaca, potvrda Zavoda za zapošljavanje, kao i novčana kazna za prekršaj ako je poslodavac dao pisanu ponudu za zapošljavanje stranca pre dobijanja potvrde Zavoda, prenela je Radiotelevizija Crne Gore, pozivajući se na agenciju Mina biznis.

Izmenom Zakona o strancima, koja je stupila na snagu 3. juna, bila je do 1. novembra odložena primena članova 64, 66 i 133 stav 1 tačka 7.

“To znači da će se od danas Zakon o strancima primenjivati u celini”, kazali su predstavnici ministarstva.

“Ograničenje za zapošljavanje stranaca, u smislu Zakona o strancima, znači da se dozvola za privremeni boravak i rad stranca može izdati samo ako na evidenciji Zavoda nema nezaposlenih osoba koje ispunjavaju uslove za zasnivanje radnog odnosa na određenim poslovima ili je osoba sa te evidencije odbila zasnivanje radnog odnosa na tim poslovima”, dodali su iz tog ministarstva.

Potvrdom Zavoda, kako su naveli, dokazuje se da nema ograničenja za zapošljavanje stranca.

“Na osnovu potvrde, poslodavac može dati pisanu ponudu za zapošljavanje stranca na određenom radnom mestu, što je jedan od dokaza o opravdanosti zahteva za izdavanje dozvole za privremeni boravak i rad stranca, u postupku kod Ministarstva unutrašnjih poslova”, zaključili su iz Ministarstva rada.

Zakon o strancima, koji je stupio na snagu 1. aprila, predviđao je da nijedan strani državljanin ne može da dobije posao u Crnoj Gori, ako na evidenciji Zavoda za zapošljavanje ima adekvatne domaće radne snage.

Vlada se opredelila da prihvati kompromisno rešenje, kako zbog neblagovremene pripreme poslodavaca ne bi bila dodatno otežana situacija u realizaciji turističke sezone, prenosi RTCG.

  1. #1 by jana on 2. studenoga 2015. - 08:59

    treba sve crnogorce iz srbije deportovati u c. g.poznajem beograđanku koja je sa visoki prosjekom zav. medicinu. dobila je posao u rakovicu. a crnogorčići – dragiša mišović- kl. centar sr. na med. fak. u podg. ne mogu predavati prof. iz beograda. može iz niša . zašto? zato što imaju kompleks neznalice. i ti koji zav. med. fak. u podg. ništa ne znaju

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: