Putin ima plan: Oteti Srbiju od Evropske unije

Rusija je odlučna da iskoristi migrantsku krizu koja razjeda EU da bi povećala uticaj u Srbiji do opasne tačke u kojoj za Srbiju ne bi bilo povratka na evropski put.

Vladimir Putin i Aleksandar Vučić tokom sastanka u Moskvi

To su saznanja do kojih je “Blic” došao od nekoliko dobro obaveštenih diplomatskih izvora u Moskvi, Briselu i Beogradu. U tom svetlu izvor iz Moskve ocenjuje neočekivanu izjavu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva da Evropska komisija traži od Srbije da odustane od sporazuma o zoni slobodne trgovine.

– Ruska diplomatija je, da tako kažem, nanjušila krv. Ako (nemačka kancelarka) Angela Merkel kaže da je “EU u krhkom stanju”, a (visoka predstavnica EU za spoljnu politiku) Federika Mogerini da EU preti raspad ako ne odgovori na izbegličku krizu, zar očekujete od Moskve da sedi skrštenih ruku? EU se više ne ponaša kao velesila i njeni lideri odišu nesigurnošću – kaže sagovornik “Blica”.

Raskidanje sporazuma nemoguće

Ministar za trgovinu Rasim Ljajić tvrdi za da Srbija ne mora raskinuti sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom.
– To je nemoguće. Svi sporazumi o slobodnoj trgovini, a Srbija ih ima sa Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom i Turskom, važe do trenutka dok Srbija ne uđe u EU – poručio je Ljajić.

Evropo, ne guraj nas u ruke Rusiji

Izvor “Blica” iz Vlade Srbije kaže da proevropskim snagama u Srbiji situaciju otežava pristup EU koji u srpskoj javnosti stvara percepciju stalnog uslovljavanja, kao i pojedini “nefer potezi EU”, kao što je mlaka reakcija na odluku Prištine da suspenduje Briselski sporazum. O tome je, inače, govorio i premijer Vučić.

– To vam je kao kad nastavnica simpatiše jedno dete u školi, a drugo baš i ne. I to koje simpatišu ižvrlja svašta po tabli, a onda nastavnica kazni obojicu ili ceo razred. Svi znaju da Srbija ispunjava sve svoje obaveze, samo jedan deo Briselskog sporazuma nije krenuo da se ispunjava, a to je zajednica srpskih opština – rekao je Vučić.

Analitičar Dejan Vuk Stanković izjavio je da takav odnos EU otvara prostor da se u Srbiji konstituiše stav da treba zauzeti oštriji pristup prema kosovskom pitanju, što onda i samu Vladu Srbije, koja je u osnovi evropski orijentisana, stavlja u političku medijsku nevolju.

Rusko oružje

Izvor iz Moskve kaže da je jasna poruka to što je Medvedev “preteću temu” sporazuma o slobodnoj trgovini pokrenuo dan po povratku Vučića iz posete Rusiji i razgovora sa Putinom.

– Na sastancima u Moskvi Vučić je ruskoj strani jasno poručio da Srbija čvrsto ostaje na evropskom putu, mada se neće pridružiti sankcijama Rusiji. On jeste izrazio zainteresovanost za nabavku ruskog oružja, ali po fer ceni i bez uslovljavanja promene proevropskog kursa Srbije – kaže sagovornik.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s