Crna Gora dobija pozivnicu NATO početkom decembra?

Šefovi diplomatija zemalja članica NATO trebalo bi da se sastanu 1. i 2. decembra u Briselu, gde će doneti odluku o pozivnici Crnoj Gori za članstvo u Alijansi.

foto: Beta/AP

Kako navodi podgorički dnevnik “Pobjeda“, već prvog dana sastanka će biti poznato da li će šefovi diplomatija 28 zemalja, kako se očekuje, postići konsenzus i pozvati Crnu Goru da se pridruži NATO-u.

O ostalim temama, među kojima je i misija “Odlučna podrška” u Avganistanu, razgovaraće se dan kasnije.

Prema pisanju “Pobjede”, Crna Gora ima podršku svih ključnih članica NATO, uključujući SAD i Veliku Britaniju, sa izuzetkom Francuske koja se još nije direktno izjasnila.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg boravio je sredinom oktobra u dvodnevnoj poseti Crnoj Gori sa Severnoatlantskim savetom (NAC), koji čini 28 ambasadora zemalja članica i predstavlja najviše telo odlučivanja u savezu.

Prva poseta NAC-a Crnoj Gori realizovana je kako bi se najviši predstavnici Alijanse upoznali sa napretkom u ključnim oblastima u susret ministarskom sastanku u decembru.

Čelnik Alijanse je tada izjavio da je država ostvarila značajan napredak u reformama, posebno u oblasti vladavine prava, pri čemu je ohrabrio zemlju da ojača javnu podršku za članstvo u NATO-u i da nastavi na putu reformi.

Stoltenberg je ocenio i da je “pristupanje evroatlantskoj porodici dobitak i za Crnu Goru i za NATO”

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: