Kolašinci nepoželjni u Centru za kulturu u Požarevcu

Direktor Dragi Ivić odbio ponudu za gostovanje pozorišta iz Kolašina jer je Crna Gora glasala za prijem Kosova u Unesko

KLAP zasad ne dolazi: Detalj iz Požarevca

Kolašinsko amatersko pozorište (KLAP) obelodanilo je na svom fejsbuk profilu pismo u kome direktor Centra za kulturu Požarevac odbija njihovu ponudu da nastupe u tom gradu zato što je Crna Gora glasala za prijem Kosova u Unesko. Kolašinski umetnici nisu pritom objavili o kom gradu i ustanovi kulture je reč, ali se to kasnije otkrilo na društvenoj mreži.

Dragi Ivić, direktor požarevačkog Centra za kulturu, u odgovoru na ponudu poručio je „da mu je žao što uspešan projekat u nastalim okolnostima ne može da prihvati, jer su predstavnici Crne Gore podržali naše dušmane, Šiptare sa Kosova, u nameri da budu primljeni u Unesko i pridružili se na taj način čoporu koji bi da nastavi sa komadanjem srpskih svetinja”.

„Siguran sam da ćete razumeti moj stav. Ne mogu pred svoju publiku, u svojoj kulturnoj ponudi, da izvedem i da predstavim umetnike iz države koja se zalaže za dalje otimanje srpske zemlje i srpskih kulturnih spomenika, poništavajući na taj način nešto što je neuništivo – našu istoriju i sećanje. Nezavisno od Vašeg ličnog političkog stava (siguran sam da ste Vi, kao umetnik kosmopolita), ja to, u ime jedne ustanove koju vodim, ne mogu učiniti. Iskreno se nadam da će vaša država (u kojoj imam mnogo prijatelja) Crna Gora, nezavisna i suverena, uvideti svoju istorijsku grešku i korigovati svoj stav. Do tada, ostajte u zdravlju”, poručio je Ivić Kolašincima.

Ivić za „Politiku” ne poriče da je ovo napisao, ali kaže da je to samo deo šire prepiske sa predstavnikom kolašinskog pozorišta koji je istrgnut iz konteksta. Ivić dodaje da je Kolašince pozvao da od marta gostuju na požarevačkoj sceni jer će tada biti završena adaptacija pozorišne sale koja je u toku.

„Na Fejsbuku je objavljen samo početak prepiske koja ima tri stranice. To je samo deo koji je njima verovatno zasmetao. Možda sam ja reagovao emotivno, nisam političar već umetnik, ali sam bio korektan i objasnio da je to samo dok se stvari malo ne slegnu. Takođe sam objasnio da nam je sala u rekonstrukciji do aprila, a u martu možemo da razgovaramo o njihovom gostovanju. Istina je da sam spomenuo da je još sve sveže i da bi bilo nezgodno da baš sad dovedemo kolašinsko pozorište, a onda je to neko izvukao iz konteksta i napravio od toga problem”, objašnjava Dragi Ivić, ne krijući da je lično pogođen odlukom crnogorske vlasti.

„Politika” je imala uvid u celu prepisku, ali smo ispoštovali volju direktora Ivića da najpre od kolege iz Kolašina zatraži dozvolu za objavljivanje, bez obzira na to što su oni postupili suprotno. Ivić tvrdi da su nakon svega „ispeglali” nesporazum, ali da i dalje ne zna kako i zašto je sve dospelo u javnost.

Osim u javnost, kultura je po ko zna koji put dospela i na politički teren. Hoće li umetnici, u ovom slučaju, zaista „ispeglati” krivine i nagone koji kulturu vode u suprotnom smeru od onoga što i sami propagiraju ili će pozorišni komad završiti kao kolateralna šteta političkih igranki, videćemo na proleće.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s