Merkelova: Izbeglička kriza mogla bi izazvati rat na Balkanu

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je na opasnost od izbijanja oružanih sukoba na Balkanu kroz koji prolaz većina izbeglica, u slučaju da Nemačka zatvori granicu sa Austrijom.

Tenzija već ima u zemljama Zapadnog Balkana i “ne želim da tamo dođe do vojnih sukoba”, izjavila je Angela Merkel sinoć na okupljanju svoje Hrišćansko-demokratske unije u Darmštatu na zapadu zemlje, preneli su nemački mediji.

Izbeglice u Preševu

Izbeglice u Preševu

Mnogi stručnjaci upozorili su da će, u slučaju da Nemačka kao glavna destinacija izbeglica koje u najvećem broju slučajeva beže od rata u Siriji, zatvori granicu sa Austrijom, isto učiniti i zemlje Balkana preko kojih prelazi najveći broj migranata i izbeglica.

Evropska unija je krajem oktobra objavila da će u Grčkoj i na Balkanu biti uspostavljeno 100.000 prihvatnih mesta kako bi se zauzdala najveća migrantska kriza do sada, a tokom prethodnih meseci, zbog rešavanja migrantske krize, već je bilo napetosti između Slovenije, Hrvatske, Srbije i Mađarske.

Merkelova je rekla da ne želi da bude negativna, ali je upozorila da bi se situacija brzo mogla pogoršati.

Pitanje izbeglica takođe unosi podelu i u Nemačkoj, u vladajućoj koaliciji konzervativaca i socijaldemokrata koji na sastanku u nedelju nisu uspeli da postignu dogovor, pošto su konzervativci iz bavarske CSU zatražili da Nemačka 2015. prihvati manje od očekivanih 800.000 i milion izbeglica.

Za četvrtak je najavljena nova runda pregovora, a jedna od glavnih tema jeste uspostavljanje takozvanih tranzitnih zona na nemačko-austrijskoj granici kako bi se ubrzalo razmatranje zahteva i proterivanje. Konzervativci se za to zalažu, ali socijaldemokratski SPD odbacuje takvu zamisao.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: