U PONEDELjAK, baš na Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, vršilac dužnosti direktora Radio Berana i saradnik nekoliko medija u Crnoj Gori Tufik Softić zvanično je obavešten da je obustavljena istraga o pokušaju njegovog ubistva 1. novembra 2007. pred porodičnom kućom u Beranama. Javnost je o tome informisao vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, koji je Softiću preporučio da može privatno da podnese krivičnu prijavu ako ima saznanja o ovom zločinu.

– Stankoviću poručujem da sam ih sva podelio s njegovim tužiocima i policijom, za koju je utvrđeno da je naprasno prekinula istragu. Verovatno zbog bojazni da bi mogla da dođe do počinilaca. Poručujem mu, ne samo njemu, već i zaštitnicima kriminalaca-inspiratora i izvršilaca koji su pokušali moju likvidaciju da ću preko advokata Dalibora Tomovića tužiti državu Crnu Goru nadležnim međunarodnim institucijama. Tamo će morati da objasne ko je, kako i zašto zataškavao, aljkavo vodio istragu i štitio kriminalce – ogorčen je Softić.

Softić je posle napada završio u bolnici s polomljenom lobanjom i rukom kojom se branio od bejzbol palica napadača koji su ciljali glavu. Nakon sprovođenja svih raspoloživih dokaza Tužilaštvo je našlo da ne proizlazi osnovana sumnja da su osobe protiv kojih je vođena istraga učinile krivično delo koje im je stavljeno na teret.

To je naišlo na oštru reakciju Komisije za istraživanje propusta u istragama napada na novinare.

– Trebalo je uložiti dodatne napore da se obezbede dokazi ili kazne oni koji to nisu učinili osam godina – saopšteno je iz Komisije, povodom neuspelog “posla” tužilaštva, koje je sumnjičilo Beranca Dragana Labudovića da je bio nalogodavac prebijanja Softića.

Labudović je posle dogovora sa Specijalnim tužilaštvom u Beogradu osuđen na devet godina zatvora kao član kriminalne grupe Darka Šarića. Na njega je tužioce uputio Draško Vuković u iskazu pred policijom i osnovnim tužiocem u Beranama. Iskaz je kasnije povukao u bjelopoljskom Višem tužilaštvu, tvrdeći da su potpisi u policiji i beranskom tužilaštvu falsifikovani.

NAREDBU POTPISAO HADROVIĆ

SOFTIĆU je pre dve godine pred kućom miniran automobil, a krivac, naravno, nikad nije pronađen.

– Vrhovnom državnom tužiocu poručujem da posle mog, ali i još nekoliko slučajeva u kojima su vođene propale istrage uvede stečaj u Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju, čiji je čelnik Rifat Hadrović potpisao naredbu o prekidu istrage. Tragično je da tužilaštvo vodi takva osoba koja na snishodljiv način komunicira s kriminalcima. U to sam se ubedio pregledom spisa sredinom godine – istakao je Softić