Crnogorci dobrodošli na užički festival

Za razliku od Požarevca gde je odbijena ponuda za nastup glumaca iz Kolašina, u Užicu kažu da s radošću dočekuju Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice

Sve je spremno za predstojeći festival: Užičko pozorište 

Iznenađeni su u užičkom pozorištu, gde privode kraju pripreme za 20. jugoslovenski pozorišni festival s nastupom teatara iz četiri države – Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH – glasovima koji su ovih dana stizali iz iz Požarevca: odbijanjem tamošnjeg Centra za kulturu da primi glumce iz Kolašina, što je obrazloženo glasanjem Crne Gore da Kosovo bude primljeno u Unesko, pa potom predomišljanjem–ipak će ih primiti na proleće.

Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice na ovogodišnjem festivalu u Užicu, od 8. do 14. novembra, nastupa 11. ovog meseca sa predstavom „Urnebesna tragedija”. Ti umetnici su, kao i svi drugi učesnici, dobrodošli na ovaj festival, kaže za naš list Zoran Stamatović, direktor užičkog Narodnog pozorišta.

– Dolazi njihov nacionalni teatar, a u „Urnebesnoj tragediji” ne igraju samo glumci iz Crne Gore već i iz Srbije, Makedonije, među autorima te predstave ima i ljudi drugih nacionalnosti. S velikom radošću ih očekujemo, kao i tokom svih 20. izdanja ovog regionalnog pozorišnog festivala. Crnogorci su nastupali na svakom i značajan pečat u njegov razvoj su utisnuli. Nekoliko puta bili su i pobednici. Prošlogodišnja predstava iz Crne Gore „Filomena Marturano” reditelja Jagoša Markovića od užičke publike ocenjena je najboljom – ističe Stamatović.

Stav direktora užičkog teatra je da umetnost nije prostor sužavanja već širenja granica među ljudima.

– Nijednoj isključivoj politici nije mesto u kulturi. Užice je uvek bio grad otvoren za svakog dobronamernog gosta. Ovaj regionalni festival u svom temelju ima vrednosti uzajamnog poštovanja, vrednovanja umetničkog rezultata i nemešanja politike, kao ni bilo koje vrste isključivosti, u teatarska dešavanja– napominje Zoran Stamatović.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s