JOŠ se nisu slegle strasti vezane za nemile događaje za vreme i posle demonstracija koje je u Podgorici ispred zgrade Skupštine Crne Gore organizovao Demokratski front, najpre 17. pa 24. oktobra. Tužilaštvo je podnelo državnom parlamentu zahtev za skidanje imuniteta, odnosno odobrenje za krivično gonjenje trojice poslanika DF – Andrije Mandića, Slavena Radunovića i Milana Kneževića.

Prvoj dvojici se traži skidanje imuniteta zbog sumnji da su, navodno te večeri, pozivali na nasilnu promenu ustavnog uređenja, dok se u slučaju Kneževića traži skidanje imuniteta zbog sumnji da je napao službeno lice tokom uklanjanja bine i šatora ispred zgrade parlamenta.

U zahtevima Osnovnog i Višeg tužilaštva samo se citiraju delovi zakona na koji se ti organi pozivaju za skidanje imuniteta poslanicima. Zbog toga se predsednik parlamenta Ranko Krivokapić obratio Vrhovnom državnom tužilaštvu dodatno tražeći da dostavi i “činjenični osnov kako bi se poslanici valjano opredelili prema zahtevu tužilaštva”.

– VDT se ozbiljno igra sa mirom i stabilnošću u Crnoj Gori, i pozivamo ga da odbije poslušnost premijeru Milu Đukanoviću i da se poziva isključivo na Ustav i zakon. Ništa što su rekli Mandić i Radunović nije bilo pozivanje na rušenje ustavnog poretka – poručio je Nebojša Medojević, jedan od lidera DF.

Poslanik Fronta Predrag Bulatović smatra da je besmislica ukidati imunitet nekome ko je uhapšen protivno ustavu i zakonu.

U senci izjave komandanta Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) Radosava Lješkovića koju je dao Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici da ne zna ko je od pripadnika te “elitne jedinice” pretukao Miodraga Martinovića, predsednika crnogorske profesionalne bokserkse federacije, jednog od osnivača Liberalnog saveza, našla su se sva politička i društvena zbivanja u Crnoj Gori.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozvala je juče VDT da pokrene krivični postupak protiv Lješkovića…

– Na saslušanju, Lješković se podsmevao državnom tužilaštvu i javnosti Crne Gore navodima da ne zna ko su službenici SAJ-a koji su sa njime bili u policijskom “hameru”, jer su nosili maske, iako je i laicima jasno da je kao komandant koordinirao svim pripadnicima SAJ-a i da je morao znati zaduženje i kretanje svakog od njih – navodi se u saopštenju MANS-a. – Lješković je pred tužiocem prećutao sve bitne činjenice koje su mu morale biti poznate kao komandantu, ali je priznao da su pripadnici SAJ-a brutalno prebili Martinovića, ali da ne zna ko su oni. A zatim i da je on potpisao zajednički izveštaj u kome nema navoda o primeni sredstava prinude. Tako je komandant SAJ-a svesno pokazao da ne vrši službena ovlašćenja, ne poštuje naloge tužioca, prikriva izvršioce teških krivičnih dela iz redova jedinice kojom komanduje, omogućava sačinjavanje službenih zabeležaka sa neistinitim podacima i da je spreman da na svaki način iskoristi položaj kako bi tužilaštvo onemogućio u otkrivanju i procesuiranju grupi kriminalaca kojima komanduje.

Zbog brutalne policijske sile prema demonstrantima Crna Gora je kritikovana u izveštaju Evropske komisije o napretku.

Tu informaciju objavio je austrijski list Der Standard, navodeći da će kritika na račun Crne Gore u izveštaju EK biti i zbog nedostatka slobode medija.

PLAVA TIŠINA

“Slučaj Lješković” (komandant SAJ-a na slici) preti da ozbiljno kompromituje kompletnu policijsku organizaciju, smatra Aleksandar Saša Zeković, predsednik Saveta za građansku kontrolu rada policije.

– U ranijoj policijskoj praksi dešavala su se ozbiljna kršenja ljudskih prava građana i činjenice u vezi sa tim brutalnim primerima često nisu mogle biti utvrđene zbog postojanja tzv koda, pravila “plave tišine”, solidarnosti s kolegom i “odanosti” kolegi u svakoj, čak i totalno protivzakonitoj i neetičkoj situaciji, izjavio je Zeković. – Komandant SAJ-a javnosti je poslao poruku da se od te prakse ne odustaje, kao i da je kod ćutanja u ovoj jedinici, snažniji od vladavine prava i demokratskih očekivanja zajednici kojoj ona, kao sastavni deo policije služi.