MAFIJAŠKI POSLOVI: Milov prijatelj švercuje oružje po Libiji i Siriji

Milo Đukanović, Muhameda Dahlan, foto Dado Đilas, Profimedia
Mutni poslovi: Palestinski istražni organi pokrenuli istragu jer veruju da Muhamed Dahlan, i srpski i crnogorski državljanin, preko Crne Gore preprodaje naoružanje proizvedeno u Srbiji
Palestinske vlasti pokrenule su istragu protiv Muhameda Dahlana, palestinskog biznismena i bliskog prijatelja crnogorskog premijera Mila Ðukanovića, zbog sumnje da je oružje proizvedeno u Srbiji preko Crne Gore prodavao po Bliskom istoku, piše podgorički Dan.Kako sumnjaju u Palestini, Dahlan je sve poslove finansirao novcem koji je ukraden iz budžeta te zemlje.

Preko Jemena

Palestinski istražni organi veruju da se oružje proizvedeno u Srbiji preko Crne Gore šalje za Jemen, a odatle za Libiju preko Egipta. Glavni kupac naoružanja u toj ratom razorenoj zemlji je general Kalifa Haftar. Ovaj oficir je napustio zemlju 1993. godine, a vratio se u nju kada je građanski rat počeo 2011. Iako je na čelu vojske koju priznaje međunarodna zajednica, svetski mediji pišu da nije lišen ambicije da preuzme kontrolu nad državom i postane novi diktator, a da mu oružje iz Srbije može pomoći u tome.

Kako podseća list Dan, vlada Mila Đukanovića omogućila je prethodno Dahlanu da izvozi oružje i vojnu opremu u Ujedinjene Arapske Emirate, koje je zatim slato pobunjeničkim snagama u Siriji. Kabinet crnogorskog premijera je u izveštaju o trgovini kontrolisanom robom za 2013. naveo da je izdata dozvola za izvoz oružja i municije u UAE. Međutim, u tom izveštaju, koji je pripremilo Ministarstvo ekonomije, ne postoje detaljniji podaci o tome kome je izdata dozvola za uvoz i izvoz oružja.

Dahlan je 2012. dobio crnogorsko državljanstvo i ima brojne firme registrovane u Crnoj Gori. Jedan od glavnih partnera mu je Muhamed Rašid, koji takođe ima nekoliko firmi u Crnoj Gori i od Prve banke, čiji je većinski akcionar premijerov brat Aco Đukanović, uzele su skoro 15 miliona evra kredita.

Ovo nije prvi put da se Muhamed Dahlan povezuje sa prodajom oružja u Libiji. Naime, Dahlan i Rašid su 2011. optuživani da su dostavljali oružje iz Izraela libijskom vođi Muameru el Gadafiju i za to dobijali veliki novac.

Opozicija Abasu

Dahlan je glavni protivnik palestinskog predsednika Mahmuda Abasa i na Zapadnoj obali osuđen je na dve godine zatvora zbog klevete. Abas ga je optužio i za učešće u atentatu na Jasera Arafata. Prve firme u Srbiji i Crnoj Gori još 2006. otvorio je njegov stariji brat Abrado sa sinovima, a onda su otvarane i druge kompanije. Kako tvrde u Abasovom kabinetu, Dahlan poslove u regionu koristi da opere novac, za čiju ga proneveru terete palestinske vlasti.

Kako tvrde obaveštajni krugovi, on je interesantna osoba u bezbednosnom smislu i ima dobre kontakte sa američkim i izraelskim službama.

Luksuz Palestinac stanuje u državnoj rezidenciji
DAHLAN ŽIVI U BIVŠOJ VILI BORISA TADIĆA

Palestinac Muhamed Dahlan ima jake veze i u Srbiji. Kako je Njuzvik pisao, on je dobio i srpsko državljanstvo. Prošle godine iznajmio je i luksuznu vilu na Dedinju, i to do kraja 2022. godine. Zanimljivo je reč da je o državnoj vili pod kontrolom DIPOS, a pre Dahlana koristio ju je predsednik Srbije Boris Tadić. Rezidencija od 405 kvadrata opasana je crnim metalnim panelima i pokrivena kamerama, ograda je osvetljena dodatnom rasvetom, a iznad nje uzdižu se samo krov i zeleni vrhovi četinara.

Međutim, bezbednost tog, za domaće uslove luksuznog objekta, koju je uživao bivši predsednik Srbije, nije zadovoljavala stroge Dahlanove kriterijume, pa je uoči njegovog dolaska u Beograd kuća sređena. Iako ima firme u Srbiji i Crnoj Gori, najviše vremena provodi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

ČINJENICE
O Dahlanu

Rođen je 29. septembra 1961. godine
Između 1981. i 1986. godine 11 puta je uhapšen zbog članstva u Fatahu
Ima četvoro dece
1993. postao je lider Preventivnih bezbednosnih snaga u Gazi
Bio je na više političkih funkcija u Palestini
Suđenje protiv njega započeto je u decembru 2014. u Palestini

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: