PREBIJANjE Miodraga Mija Martinovića u noći žestokih sukoba policije i demonstranata u Podgorici kod Skupštine, kada su ga prebili pripadnici Specijalne antiterorističke organizacije (SAJ), našlo se pred istražiteljima osnovnog državnog tužilaštva u glavnom gradu Crne Gore.

U sredu su počela saslušanja aktera prebijanja čoveka koji nije učestvovao na protestima. Martinović je brutalno pretučen u drugom delu grada, kada je vozeći auto sa dvojicom prijatelja naišao na grupu specijalaca koji su ga zaustavili, izvukli iz automobila i prebili. U besu, maskirani policajci demolirali su vozilo ovog sportskog radnika i jednog od osnivača Liberalnog saveza, dok su dvojica njegovih saputnika ostali u šoku posle nesvakidašnjeg izliva mržnje.

Pred tužiocem Zoranom Vučinićem saslušana su osmorica pripadnika ove “elitne jedinice”, dok tom činu nije mogao da prisustvuje advokat pretučenog Martinovića. Pitanjem zameniku komandanira SAJ-a Mirku Banoviću gde su jedinice bile raspoređene i šta zna o ovom nemilom događaju, tužilac je u devet sati počeo saslušanje. Da li su Banović i njegove preostale kolege svojim odgovorima pomogli tužilaštvu, ili su se poneli baš kao pre dva dana njihov šef Radosav Lješković, i rekli da ne znaju ko je tukao Martinovića, ostalo je, zasad, iza vrata tužilaštva. Advokat pretučenog Martinovića, Velibor Marković, bio je zatečen činjenicom da ne može prisustvovati saslušanju kao punomoćnik oštećenog.

– Prethodno je postignut dogovor da se svi pripadnici SAJ-a saslušaju u svojstvu svedoka. Međutim, naknadno je taj plan rada promenjen. Smatram da sam u tom poslu morao biti prisutan – kaže advokat Marković.

Tužilac Vučinić uzeo je izjave od osmorice pripadnika SAJ-a, a salušanja će nastaviti i narednih dana dok ne obavi razgovore sa svih 55 policajaca! Spisak svih službenika policije koji su bili na dužnosti te noći, 24. oktobra, dostavio je komandant jedinice Radosav Lješković (na slici) iako je tužilaštvo tražilo samo imena specijalaca koji su primenili silu nad Martinovićem.Iz MANS-a su pozvali Vrhovno državno tužilaštvo da hitno pokrene krivični postupak protiv Lješkovića, zbog sumnje da je izvršio više krivičnih dela koja se gone po službenoj dužnosti.

Brutalno prebijanje Martinovića naišlo je na žestoku osudu crnogorske javnosti. Čoveku su polomljeni kuk, noga, ruka, povređena glava. Nesrećni čovek jedva je preživeo torturu uporno tvrdeći da ničim nije izazvao takvu reakciju policije. Slike ovog nasilja obišle su svet, kao i brojni video-zapisi. Potresni snimci stigli su do Brisela i Evropske komisije koja će se pozabaviti nemilim događajima u glavnom gradu Crne Gore.

BOMBE KRAJ HRAMA

U vezi sa vešću koju je objavio Javni servis RTV Crne Gore da su pronađene bombe u blizini hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, reagovali su iz Mitropolije crnogorsko-primorske, ističući da je, na prijavu jednog posetioca hrama, bombe našao čuvar hrama, a policiju je o njihovom pronalasku obavestio jedan od sveštenika koji služe pri hramu.

– Eksplozivne naprave su se nalazile na javnom parkingu iza hrama, prema bivšoj maloj pijaci. Smatramo neprimerenim da se pronalazak ovih naprava na bilo koji način dovodi u vezu sa protestima od pre deset dana. Izvor iz Uprave policije je netačno izvestio RTCG da se iko te večeri sklonio u hram, što nije bilo moguće, jer je hram u to doba bio zaključan. Parking na platou ispred hrama, koji je, za razliku od onoga iza njega, u vlasništvu Mitropolije, koriste mnogi građani Podgorice i gosti glavnog grada, tako da je moguće da su ga koristili i neki učesnici protesta, poručili su iz Mitropolije. Držimo da je ova informacija, koje u trenutku pisanja saopštenja nije bilo na sajtu Uprave policije, preneta da bi optužila crkvu da je umešana u neke protivpravne aktivnosti, što je uvek bila i jeste neistina.