Partija socijaldemokrata Crne Gore koju su osnovali biši članovi Socijaldemokratske partije, moći će formalno da se registruje pod ovim imenom.

Bivši potpredsednik Socijaldemokratske partije Crne Gore, Ivan Brajović je nakon razlaza za partijskim šefom Rankom Krivokapićem napustio partiju, ali ne i mesto ministra za saobraćaj u Vladi Crne Gore. Uz njega je Krivokapićevu partiju napustio i deo funkcionera i članstva, uključujući i ministra za informacione tehnologije Vujicu Lazovića.

Oni su ušli u postupak registracije nove partije sa nazivom socijaldemokrate, na šta se žalila njihova bivša partija zbog sličnosti imena i, kako su naveli, mogućeg zbunjivanja birača. Tada je Ministarstvo unutrašnjih poslova na čijem čelu je član SDP, Raško Konjević, stopiralo registraciju nove partije.

Upravni sud usvojio je Brajovićevu tužbu na odluku MUP-a da odbije prijavu za registraciju SD-a, navodeći da MUP “nema ovlašćenje da u ime druge partije ceni potrebu zaštite njenog naziva, skraćenog naziva ili oznake partije”.

BLISKOST
Socijaldemokrate se, na čelu sa Brajovićem, tako, kako god izišli na proletnje izbore, samostalno ili u koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista, “broje” u tabor aktuelne vladajuće partije.

Upravni sud poništio je rešenje MUP-a od 31. avgusta ove godine, čime je zatražio od tog resora da registruje partiju Ivana Brajovića pod imenom Socijaldemokrate Crne Gore.

Predsednik parlamenta i prvi čovek Socijaldemokratske partije koja je u koaliciji sa DPS-om, zatražio je od premijera Mila Đukanovića da razreši dvojicu “odbeglih” ministara što je ovaj odbio. Nakon toga je iz SDP-a saopšteno da je vladajuća koalicija urušena do mere da je Vlada “praktično tehnička” te da će zbog, kako su rekli, državnih interesa, obavljati svoje poslove do dobijanja očekivane pozivnice za NATO koja se očekuje početkom decembra.

Opozicija je u više navrata pozivala Socijaldemokratsku partiju i njenog lidera Ranka Krivokapića da otkaže poverenje Vladi Mila Đukanovića i tražila formiranje prelazne vlade koja bi, kako su naveli, pripremila prve slobodne i fer izbore u Crnoj Gori.