Sin Miodraga Kostića počasni državljanin Crne Gore

Aleksandar Aleks Kostić, sin biznismena Miodraga Kostića, dobio je u martu počasno crnogorsko državljanstvo, ali nije jasno čime je to zaslužio.

Mlađeg Kostića predložio je tadašnji ministar pravde Duško Marković, a rešenje je potpisao ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević.

– Aleksandar Aleks Kostić je shodno predlogu ministra pravde, nakon izvršenih zakonom propisanih provera, primljen u crnogorsko državljanstvo shodno članu 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu – zvanično je odgovoreno “Vijestima” iz MUP-a na pitanja ko je predložio Kostića i na osnovu kojih zasluga.

Prema spisku od preko 200 osoba koje su dobile državljanstvo zbog posebnog značaja za Crnu Goru, koji je objavio Centar za građansko obrazovanje, Kostić je dobio crnogorsko državljanstvo rešenjem MUP-a od 19. marta ove godine.

Miodrag Kostić

Mesec i po nakon što je Kostić junior dobio državljanstvo, Marković i Konjević sreli su se sa njegovim ocem u Budvi. Prema fotografijama koje su tada objavile “Vijesti”, dvojica ministara su 2. maja bili gosti na Kostićevoj jahti Aleksandar VI, a potom su i ručali u jednom od budvanskih restorana.

Konjević je tada objasnio da je to bio “potpuno privatni sastanak“.

Zakon o državljanstvu propisuje, između ostalog, da počasni državljanin može postati osoba koja je ekonomski, sportski ili kulturno doprinela interesu Crne Gore.

Predlagači su predsednik države, Skupštine i Vlade, dok o prijemu “odlučuje MUP uz mišljenje nadležnog organa uprave”.

Javnosti nije poznato da je Kostić zadužio Crnu Goru po bilo kom osnovu predviđenim zakonom. Potpredsjednik Vlade Duško Marković sinoć nije odgovarao na telefonske pozive “Vijesti”, da bi objasnio koje su zasluge preporučile Kostićevog sina da dobije državljanstvo.

Prema Forbsovoj listi, Miodrag Kostić je “težak” 520 miliona eura i najbogatiji je Srbin. Nekrunisani kralj šećera je negirao da je on platio 2,5 miliona eura luksuzni penthaus od 300 kvadrata u kompleksu Dukljanski vrtovi na Zavali, tvrdeći da ga je trgovala njegova majka Roksanda Kostić.

Kostić nije na spisku Vladinih strateških investitora. Interesovao se za Institut “Dr Simo Milošević”.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s