Vasiljević: Spremane i likvidacije!

Mr Veljko Vasiljević o nemilim događajima u Podgorici 24. oktobra, najavi novih protesta, cilju građanskog otporaKriminalci dobili zadatke da počnu sa terorom, čak i likvidacijama viđenijih građana Crne Gore

PODGORICA je u noći protesta Demokratskog fronta 24. oktobra bila pod opsadom paravojnih i drugih formacija, pristiglih iz raznih krajeva Crne Gore, ali i okruženja, koji su imali određene zadatke. Imamo dokaze da je nekoliko formiranih grupa, stacioniranih na različitim mestima u gradu bilo spremno da pod određenim uslovima počnu sa terorom, čak i likvidacijama viđenijih građana, bez obzira na to da li su iz vlasti ili iz opozicije, što bi na kraju sve to pripisali demonstrantima! Na sreću, do toga nije došlo, jer su im veliki problem predstavljali novinari i snimatelji kojih je bilo svuda. Vidimo da za pojedine slučajeve režim već daje lažna saopštenja i lažne službene zabeleške. Međutim, sada su stvari mnogo jasnije, a razotkriven je i način njihovog antinarodnog delovanja.

Ovo ističe mr Veljko Vasiljević, funkcioner Demokratskog fronta. Na pitanje kako ocenjuje to što su pojedini pripadnici policije primenili torturu nad građanima, odgovara da je takvo ponašanje nedopustivo i da će nalogodavci i batinaši morati da odgovaraju.

– Sve to videli su Evropa i svet. U ovom slučaju mora se napraviti razlika između regularne, profesionalne policije i parapolicijskih formacija. Ova druga grupa je sačinjena od kriminalaca i policajaca koji se bave kriminalom, zelenašenjem, ucenama i predstavljaju partijsku miliciju, koja je izvan zakona i državnih ingerencija. Da postoje takozvane institucije sistema, na koje se mnogi pozivaju, u prvom redu državno tužilaštvo, većina članova tih formacija bi odmah bila uhapšena. Već sada postoje mnogi dokazi o njihovim krivičnim delima, to znaju i njihove kolege iz policije – oni koji pripadaju prvoj grupi koju sam naveo. Posle 24. oktobra svima u Crnoj Gori, a i šire, jasno je da stvari stoje upravo tako.

IZNAJMLjENA PODZEMNA GARAŽA
DF poziva VDT Ivicu Stankovića da ispita ulogu Veselina Veljovića u noći 24. oktobra kad je na opšte oduševljenje prisutnih u staroj zgradi Vlade, lično komandovao parapolicijskim i partijskim strukturama, koje su tu bile grupisane, navodi se u saopštenju. – Očekujemo da VDT ispita ulogu Žarka Burića, “uglednog” crnogorskog biznismena i proveri po kojem osnovu i za koji iznos je dao u zakup hotel “Podgorica”, u kojem su penzionisani službenici DB i biznismeni sa trase auto-puta. čija ćemo imena ubrzo objaviti, komandovali svojim privatnim odredima. Biće interesantno da Žarko Burić objasni kako je za potrebe prebijanja građana iznajmio podzemnu garažu hotela “Hilton”, u kojoj je bila smeštena partijska DPS policija.

* DF najavljuje nove masovne proteste, dok režim preti zabranom.

– U Crnoj Gori više ništa nije isto posle 24. oktobra. Režim gubi tlo pod nogama, uselila se nervoza u njihove redove, pucaju šavovi. Suzavci, šok bombe i drugi hemijski otrovi kojima su zasuli građane, još više su pojačali bes i revolt naroda, uoči novog velikog protesta. Tu je i iživljavanje nad građanima po podgoričkim ulicama i kvartovima. I zbog svega toga mi se ne osvrćemo na poruke iz DPS da proteste treba zabraniti. Narod će doći i biće naoružan jakom željom za njihovom smenom.

* Da li se režim uplašio odgovora građana?

– Naravno, jer snosi odgovornosti za stanje u koje je Crna Gora dospela.

* Povećane su plate službenicima MUP!

– Nema realne privrede koja bi mogla da “vuče” plate u javnom sektoru. Sigurno da je povećanje plata neophodno, ali je veoma indikativno što je ograničeno na policiju. Jedan od razloga je veliko nezadovoljstvo koje je prisutno u policiji, izazvano socijalnim statusom, ali i činjenicom da se određeni broj ljudi iz policije bavi kriminalom, zloupotrebljavajući i kolege i profesiju kojoj pripada. Policiju plaća i oprema narod, međutim zbog hijerarhije u organizaciji, izbora kadrova i izostanka profesionalizacije, policija je u izvesnoj meri obična partijska milicija.

* Može li DF doći do cilja?

– Proces građanskog otpora i promena je počeo u Crnoj Gori, sa zakašnjenjem od dvadesetak godina u odnosu na okruženje i zemlje istočne Evrope. Taj civilizacijski zaostatak mi možemo brzo nadoknaditi odgovarajućim reformama, na koje smo u DF spremni. Slobodni izbori su prilika za sve građane, a vlast koja se izabere biće smenjiva na isti način, ukoliko ne pokaže rezultate.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s