Jevrejka koja je očarala Hitlera i prva na filmu glumila orgazam: Bez nje ne bismo imali Wi-Fi

Jedna od najlepših žena koje Holivud pamti danas se širom sveta slavi kao izumiteljka koja ne samo da je pomogla Amerikancima da pobede Hitlera u Drugom svetskom ratu, već je i zaslužna za izum zahvaljujući kojem danas imamo bežični internet. Zvala se Hedi Lamar i ostaće upamćena kao žena koja je svojom lepotom očarala i samog Firera, iako je bila Jevrejka.

Hedi je rođena na današnji dan, pre 102 godine u Beču i od najranijeg detinjstva je pokazala znake izuzetne inteligencije. Veoma rano je krenula da uči svetske jezike i kao veoma mlada je ubedila roditelje da je puste da ode na studije u Berlin. Sa 17 godina je prvi put stala pred kamere, i veoma brzo je postala popularna među režiserima. Međutim, ubrzo je upoznala Fritza Mandala, jednog od najbogatijih ljudi u Autriji i zakletog nacistu. Udala se za njega i postala njegov zatočenik.

Branio joj je da se bavi glumom i umesto toga joj savetovao da sedi kod kuće i služi kao ukras u njegovoj velelepnoj vili. Vodio ju je sa sobom na večere, na kojima je Hedi često bila u kontaktu sa Nacistima, pa i sa samim Adolfom Hitlerom. Iako je mrzeo Jevreje, a prelepa glumica je iz jevrejske porodice, Firer je zbog njene lepote uspeo da zanemari tu činjenicu.

Iako joj takva vrsta druženja nije prijala, Hedi je na taj način prvi put saznala neke stvari o ratnom oružju. To će kasnije definisati njen čitav život.

Lepotica nije mogla više da trpi strogog muža, i pobegla je kako bio se posvetila glumačkoj karijeri. Veoma brzo je postala jedno od najzapaženijih imena u Holivudu, što zbog lepote a što zbog hrabrosti koju je retko ko imao. Naime, iako je to u to vreme bilo nezamislivo, austrijska lepotica se skinula potpuno gola za ulogu u filmu “Ekstaza” 1933. godine. U istom filmu je odglumila i prvi orgazam na velikom platnu. Ovaj film je zbog tih scena proglašen skandaloznim, ali Hedi nije mnogo marila za to.

Uloge su ubrzo krenule da se nižu, ali je Lamarova bila izuzetno nezadovoljna jer je dobijala samo uloge sa po nekoliko rečenica. Sve što su režiseri na njoj videli jeste njena lepota, i ništa više ih nije zanimalo. Nije odustala od glume, ali je pronašla drugi način da se intelektualno zabavi – praveći izume koji će decenijama kasnije i dalje biti aktuelni!

– Često je govorila da je njena lepota zapravo njeno prokletstvo. Nikad nije pila. Njena ideja dobre večernje zabave bila je mirna večera sa inteligentnim ljudima sa kojima bi mogla da raspravlja o svojim idejama – rekao je Ričard Rouds, autor jedne od knjiga o životu ove sasvim neobične žene. Dosađujući se u Holivudu, Hedi je počela ozbiljno da posmatra dešavanja u svetu i da razmišlja o tome kako može da pomogne u rešavanju problema.

Bila je opčinjena Drugim svetskim ratom, i želela je na neki način da pomogne savezničkim silama da poraze Naciste. Najviše se fokusirala na torpedo, koji je imao veliku snagu ali nije bio preterano precizan, i želela je to na neki način da poboljša. Inspiracija joj je doša od jednog sasvim običnog, ali u to vreme novog izuma – daljinskog upravljača za radio.

Hedi Lamar Hedi Lamar 

Shvatila je da bi torpedo kojim upravaljaju radio talasi bio mnogo precizniji. Problem je bio u tome što su se radio talasi izuzetno lako presretali i menjali, što bi moglo da ugrozi bezbednost. Zato joj je na pamet pala ideja da napravio radio talase koji bi skakali s jedne frekvencije na drugu, što bi ih učinilo mnogo težim za presretanje. Ovu ideju je podelila sa avangradnim kompozitorom Džordžom Antejlom i s njim u saradnji je osmislila tehnologiju preskačućih frekvencija širokog spektra. Zahvaljujući ovom izumu, danas imamo bežični internet i Blutut!

Njih dvoje su i patentirali ovaj izum 1942. godine pod nazivom “Tajni sistem za komuniciranje”. Njih dvoje su kasnije svoj patent besplatno dali američkoj mornarici, koja je ovo koristila kao sistem za navođenje torpeda.

Nažalost, samo zbog toga što je žensko, bila je jako nipodaštava u naučnim krugovima, zbog čega se povukla iz tih voda. Danas nam ostaje samo da se pitamo šta bi još izumela da se svala Džordž ili Bil, a ne Hedi.

Hedi Lamar Hedi Lamar 

Nastavila je da se bavi glumom, i najveći uspeh je postigla filmom “Samson i Dalija”, kada je postala najplaćenija glumica. Međutim, nakon toga je sve krenulo nizbrdo – njeni filmovi su postajali sve manje gledani, a čak i priducentski pokušaji su joj propadali.

Udavala se ukupno šest puta i iza sebe ostavila troje dece. Iako će ostati upamćena kao jedna od najlepših žena Holivuda svih vremena, umrla je u siromaštvu. Na kraju je priživljavala tako što je prodavala svoj nakit i umetnička dela, a jednom prilikm je uhvaćena i kako krade u radnji. Tada je rekla da bukvalno nema šta da jede i da zbog toga krade.

Nakon decenija nipodaštavanja, Hedi je doživela svojih pet minuta 1997. godine, kada joj je uručena prestižna nagrada Pioneer Award by the Electronic Frontier Foundation, kojoj su joj priznati njeni izumi. Nagradu je preuzeo njen sin, a glumica je samo kratko poručila “Krajnje je vreme bilo”. Tri godine kasnije je preminula, a iako je godinama živela u Americi, sahranjena je prema sopstvenoj želji u Austriji.

Danas Austrija, Nemačka i Švajcarska obeležavaju Dan pronalazača baš na Hedin rođendan.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s