Da li arsenal oružja nađen u Nemačkoj u gepeku automobila Vladana Vučelića, pravoslavca iz podgoričkog naselja Konik, ima ikakve veze sa terorističkim napadom u Parizu pitanje je kojim se danima bave Crnogorci. Iako Vučelić nikada nije bio u kakvoj ekstremističkoj, a ponajmanje terorističkoj družini.

Hiljadu kilometara južnije, u Crnoj Gori, u sirotinjskom naselju kraj Podgorice u kom živi, već nekoliko godina stanuje i priča da ta mesna zajednica “regrutuje” ekstremne vehabije, čak i više stotina, iako nema pouzdanih podataka da je bilo ko od njih bio angažovan na ratištima Sirije ili Iraka.

U sredu, dok smo obilazili centar tog naselja, niko od sagovornika nije želeo da izusti bilo šta što bi se suprotstavilo toj ideologiji koja u crno zavija svakog dana mnogo porodica.

– Ovde narod živi teško, ali niko od nas ne bavi se “visokom” politikom – kaže jedan od starosedelaca Konika. – Iz ovih udžerica teško da može izleteti bilo koji ekstremizam osim socijalni. Ovde ljudi često nemaju hleba da jedu, a kamoli da se bave stvarima u koje nisu ni upućeni. Znači na Koniku stanuje sirotinja i niko više! Pogledajte ove kartonske kutije koje su pretvorene u krovove ili trošne daske pune sipaca koje svakog časa mogu da se svale na glave nekog od članova porodica koji stanuju u neljudskim uslovima.

Upravo je iz takvog ambijenta i Vladan Vučelić, čovek kojim se danas bave evropske policije, a njegov brat Željko odbacuje bilo kakvu umešanost u terorizam koji je uzdrmao celu Francusku.

– Ako je i vozio automobil siguran sam da nije znao da vozi oružje! Moj brat je sto posto čist, kategoričan je Vučelić. – Živimo na Koniku i nađite čoveka koji će bilo šta loše reći o mom bratu i našoj familij. Toga nema!

Pre više od pola godine Islamska država je preko video-snimka “Čast je u džihadu, poruka Balkancima”, pozvala muslimane da im se pridruže u borbama u Siriji i Iraku, ili u zemljama u kojima žive, “pokrenu napade”, unesu nemir hiljadama kilometara daleko, među njihove sunarodnike u Crnoj Gori. Zebnja je još tada porasla, jer je jedan od aktera tog snimka i Podgoričanin Mirza Haklaj koji je nešto kasnije poginuo pod imenom Ebu Merdi.

Ova poruka nadovezala se na onu koju je pre više od mesec dana iz Azije uputio Baranin Damir Slaković i to preko društvene mreže “Fejsbuk”. Napisao je da se priključio ISIL-u i to području između Sirije i Iraka, verujući da će Islamska država doći i u njegov kraj na Balkanu.

Tek posle intervencije Margaret Ujehara, američke ambasadorke u Crnoj Gori, DPS je predložila izmene Krivičnog zakonika koje je kasnije parlament usvojio. Tako su predviđene zatvorske kazne od dve do deset godina za sve one koji protivno zakonu, drugim propisima ili pravilima međunarodnog prava vrbuju, regrutuju, pripremaju, organizuju, rukovode, prevoze ili organizuju prevoz ili obučavaju pojedinca ili grupu u nameri njihovog pridruživanja ili delovanja u stranim oružanim formacijama. Zatvor čeka i one koji finansijski ili na druge načine pomažu odlazak crnogorskih državljana na strana ratišta.

PROCENE OBAVEŠTAJACA

Koliko mladih muslimana iz Crne Gore ratuje u redovima ISIL, zvanično se ne zna, mada procene pojedinih stranih obaveštajnih službi, govore da je iz Crne Gore u Siriju i Irak otišlo 30 dobrovoljaca koji ratuju na strani Islamske države.

Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbednost prikuplja podatke o njima, dok zvanični podaci ANB iz oktobra 2012.ukazuju da je u to vreme na ratištu u Siriji bilo 13 crnogorskih državljana od kojih se deset vratilo, a dvojica su poginula.

BROJKE

30 crnogorskih dobrovoljaca ratuje za ID

2 – 10 godina kazna za vrbovanje i obučavanje