Crnogorski premijer Milo Đukanović kazao je u sredu da je ubeđen da će Crna Gora dobiti pozivnicu za NATO početkom decembra i poručio da je vladajuća partija već sledećeg dana – spremna za izbore.

– Ubeđen sam da ćemo 1. decembra dobiti poziv u NATO, a 2. decembra smo spremni za izbore. Nema prečeg interesa za državu od toga da nakon dobijanja poziva Crna Gora dobije kompetentnu i autoritativnu vlast – poručio je Đukanović na Premijerskom satu.

On je rekao da je deo opozicije razočaran osvrtom Evropske komisije na proteste.

– Da li je slučajno da se u proteste krenulo uoči Izveštaja o napretku i pozivnice u NATO? Svakom iole realnom je jasan odgovor – rekao je Đukanović.

U ime Kluba samostalnih poslanika Velizar Kaluđerović pitao je Đukanovića šta je kao predsednik Vlade konkretno preduzeo da se rasvetli afera “Listing” i da li premijer “deli ocenu da se bezbednosni problemi se gomilaju u vidu jačanja organizovanog kriminala”. On je podsetio da još 30 ubistava čeka da bude rasvetljeno.

Đukanović je objasnio da je slučaj “Listing” ušao u nadležnost Tužilaštva znatno pre nego što se on vratio u Vladu i da je “ta neistina podmetnuta sadašnjem šefu diplomatije”.

– Sve koje imaju saznanja o pljačkaškim privatizacijama pozivam da se kao odgovorni građani obrate institucijama sistema i daju dokaze za takve optužbe – poručio je Đukanović.

Kaluđerović je pitao premijera da li će podneti ostavku i tako dati konkretan lični doprinos ukupnim naporima da Crna Gora napravi demokratski iskorak koji je toliko nužan na putu ka članstvu u EU.

– Znam da ne sumnjate da ću se odgovorno poneti prema poverenju i državnim interesima – poručio je prvi čovek Vlade.

GDE SU TI MULTIMILIONERI

Premijer je prokomentarisao Kaluđerovićevu tvrdnju da u Crnoj Gori ima 20 multimilionera.

– Ništa ne znam o tome, i voleo bih da izađete sa jednim imenom. To je čista izmišljotina, iluzija i ne postoji niko ko ima toliko novca. Ja bih bio srećan da sam premijer države u kojoj postoji pet ili deset milionera na “Forbsovoj” listi – rekao je Đukanović.

On je demantovao tvrdnje Kaluđerovića da je novi vlasnik KAP-a prevario državu: – To nije prvi put da se uplati novac na račun dok država ne izvrši svoje obaveze.