RUSIJA PROTIV ŠIRENJA NATO Duma usvojila Izjavu kojom se protivi članstvu Crne Gore

Ruska državna Duma usvojila je danas Izjavu kojom se usprotivila ulasku Crne Gore u NATO, upozoravajući da to može imati negativne tendencije u sferi turizma, investicija i ekonomske saradnje Rusije i Crne Gore.

Izjavom koju je pripremio Komitet Državne Dume za međunarodne poslove, Duma se obraća poslanicima Skupštine Crne Gore, parlamentima džava članica NATO, i poslanicima Parlamentarne skupštine OEBS-a.

 

Poslanici Dume pozivaju na uzdržavanje od širenja NATO, koje se može dogoditi ako Alijansa početkom decembra zvanično pozove Crnu Goru.

 

Uveravajući da poštuju suvereno pravo svake države da osigura bezbednost svojih građana, poslanici navode da “blokovski pristup, uvlačenje novih država, posebno protiv volje njihovih naroda, u vojne alijanse, predstavljaju politički instrument iz doba hladnog rata”, prenosi TAS.

 

– Crnogorske vlasti na svaki način izbegavaju održavanje referenduma o evroatlantskim integracijama zemlje, bojeći se da čuju glas naroda. Pri tom se značajne sume ulažu u fanatičnu pronatovsku propagandu i nameštanje rezultata istraživanja javnog mnjenja – ocenjuju ruski poslanici.

 

Navodi se da “težnja režima (premijera Crne Gore) Mila Đukanovića, koji vlada Crnom Gorom već 25 godina, da uđe u NATO, protivreči volji većini naroda te države”, a “veštačko guranje Crne Gore u NATO je direktno kršenje prava naroda da sam određuje svoju sudbinu, gaženje sećanja na nevine žrtve bombardovanja 1999.”

 

Duma još izražava nadu da će pri rešavanju pitanja ulaska u NATO, kako u Podgorici, tako i u Briselu, “preovladati zdrav razum, težnja ka širokoj saradnji van blokova i linija podele radi prosperiteta i bezbednosti naroda od Vankuvera do Vladivostoka”.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s