Đukanović: Crna Gora ne prilagođava državne planove Rusiji

Evropske i evroatlantske integracije jedini su pouzdan put u veću stabilnost i dinamičniji razvoj zapadnog Balkana, i to što je Rusija protiv proširenja NATO-a ne znači da Crna Gora treba tome da prilagođava državne planove, izjavio je crnogorski premijer Milo Đukanović.

Milo Đukanović je rekao da je pravo svake nezavisne države da bira put u budućnost, javila je RTCG.

Milo Đukanović (arhivska fotografija)

“Mi taj put vidimo kao put evropske i evroatlantske integracije. To nije ishitreno i nešto od juče. Mislimo da je to jedini pouzdan put u veću stabilnost i dinamičniji razvoj regiona zapadnog Balkana”, rekao je Đukanović novinarima posle sednice Saveta za praćenje izbornog programa Demokratske partije socijalista.

Ukazuje da je taj put dobro izabran i izraz je odgovornog premišljanja.

“Ubeđen sam da nisu u pravu oni koji kažu da Rusija vodi neki svoj strateški, politički ili neki drugi rat protiv Crne Gore. Nema ništa od toga. Jasno je iz izjave ruske Dume da je Rusija protiv NATO”, ocenio je Đukanović i dodao da je to njen politički interes.

“Ali to ne treba da bude razlog da bismo mi svoje državne planove prilagođavali tome što je Rusija protiv širenja NATO”, poručio je Đukanović.

Ruska državna Duma usvojila je juče Izjavu, kojom se usprotivila ulasku Crne Gore u NATO, upozoravajući da to može imati negativne tendencije u sferi turizma, investicija i ekonomske saradnje Rusije i Crne Gore.

Izjavom koju je pripremio Komitet Državne Dume za međunarodne poslove, Duma se obraća poslanicima Skupštine Crne Gore, parlamentima država članica NATO i poslanicima Parlamentarne skupštine OEBS-a.

Poslanici Dume pozivaju na uzdržavanje od širenja NATO-a.

Odluku o prijemu Crne Gore u članstvo u NATO-u biće doneta na sastanku ministara spoljnih poslova Alijanse 1. i 2. decembra.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: