Nacionalni savez Crnogoraca: Crnu Goru nije stvorila ruska Duma

 

Nacionalni savez udruženja Crnogoraca u Srbiji danas je oštro regovao zbog rezolucije ruske Dume kojom se traži da se Crna Gora ne pozove u članstvo NATO-a, ocenivši da Dumnijvarala Rusiju.

– Crnu Goru nije stvorila ruska Duma, već je ona nastala i održavala se vekovima ranije, u teškim okolnostima – saopštio je Nacionalni savez udruženja Crnogoraca u Srbiji.

 

Rezolucija ruske Dume je ocenjena kao grubo mešanje Rusije u unutrašnje stvari suverene Crne Gore, a pozivanje na “tradicionalno rusko-crnogorsko prijateljstvo” kao “licemerstvo i krajnji cinizam”.

 

Rusija, kako je ocenjeno, zapravo pokušava da se Crnoj Gori nametne kao tutor, ne poštujući njene državne interese.

 

Izjava ruske Dume da je odluka o učlanjenju Crne Gore u NATO “izuzetno opasna”, prema oceni Nacionalnog saveza Crnogoraca, ne samo da ne poštuje činjenice, nego je upravo suprotno – bez NATO saveza Crna Gora bi teško ostvarila svoje glavne strateške interese, ekonomske, političke i bezbednosne.

 

Crnogorski premijer i lider vladajuće Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, reagujući na rezoluciju ruskog parlamenta, izjavio je da je Crna Gora odabrala svoj put, bez obzira na stav Rusije, ali da njena politika nije antiruska.

 

Rezoluciju ruske Dume osudila je i Socijaldemokratska partija Crne Gore, koalicioni partner DPS, a rezoluciju je pozdravila opoziciona Nova srpska demokratija.

 

Crnogorska vlast je ranije ocenila da su nedavni ulični protesti opozicionog Demokratskog fronta imali, pre svega, izrazito antinatovski stav, kao i da su bili podstaknuti od strane Rusije.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: