NOVI UDAR: Kosovo bi da se razgraničava sa Crnom Gorom!

Poslanici kosovske skupštine, vladajućeg Demokratskog saveza i opozicionog Samoopredeljenja, Vjosa Osmani i Iljir Deda predstavili su danas nacrt sporazuma za izlazak iz političke krize i pozvali lidere dve vladajuće i tri opozicione partije da ga potpišu.

Zar da se Priština dogovara sa Podgoricom oko granica? (foto: Gugl mape)

Kako javlja RTK, sporazum ima pet tačaka i predviđa izbor još dvoje sudija takozvanog Ustavnog suda kako bi se donela odluka o Zajednici srpskih opština i slanje sporazuma Venecijanskoj komisiji ukoliko sud ne reši to pitanje.

Predlog predviđa i posredovanje predsednice Kosova, kao i usvajanje tog političkog sporazuma u formi rezolucije u skupštini, najkasnije sedam dana nakon potpisivanja.

Takođe predviđa i formiranje skupštinske istražne komisije za razmatranje razgraničenja sa Crnom Gorom, uz učešće predstavnika civilnog društva i stručnjaka, sa mandatom od 30 dana.

„Šta je opcija sporazumu? Možemo da doživimo tragediju na Kosovu ako ne postignemo sporazum, čak i ako se ovo stanje oduži, jednog dana ćemo morati da se dogovorimo. Zašto onda gubimo toliko vremena“, rekao je Deda, jedini opozicionar koji je osudio bacanje suzavca u parlamentu.

Deda i Osmani pozvali su lidere dve vladajuće stranke, Hašima Tačija i Isu Mustafu, kao i lidere tri opozicione partije, Ramuša Haradinaja, Visara Imerija i Fatmira Ljimaja, da potpišu sporazum.

Osmani je pozvala i predstavnike manjina da budu „važan faktor u postizanju tog sporazuma“ i kako je rekla „zapravo da pospeše i albanske političke stranke da učestvuju u diskusijama o potencijalnom sporazumu“.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: