NI posle 27 godina, Milo Đukanović i njegova partija – DPS, nemaju nameru da se odreknu liderske pozicije u crnogorskom političkom životu! Đukanović je juče na sednici Saveta za praćenje realizacije izbornog programa njegove partije, poručio da će takve planove negovati sve do dvadesetih godina ovog veka!

– Mi pretendujemo da pobedimo na tim izborima i pretendujemo da i dalje budemo noseći stub vlasti Crne Gore, sve do 2020. godine. Tako da je ova sednica uvertira u naš razgovor o tome šta ćemo ponuditi građanima Crne Gore u predizbornoj kampanji uoči parlamentarnih izbora – kazao je Đukanović, jedini lider na Balkanu koji se za više od četvrt veka šest puta vraćao na najviše državne funkcije.

Pritom je rušio sve hipoteke vezane za ratnu prošlost, veze sa kriminalom, srpstvo, granatiranje Dubrovnika, prisne odnose sa vodećim klanovima podzemlja i organizovani kriminal, sumnjičavosti Brisela i Vašingtona. Đukanović veruje u kontinuiranu pobedu njegove stranke i ispunjenje izbornog programa DPS, posebno onog koji se veže za ekonomski državni razvoj.

– Mislimo da su prethodna politička i bezbednosna pitanja uspešno savladana, da danas u Crnoj Gori imamo pouzdanu stabilnost, dobro trasiran magistralni put razvoja i u okviru EU i NATO integracija, dobro popločan put ekonomskih reformi. Imamo već započet dinamičan ekonomski rast, koji bi trebalo da bude oslonac sveukupnog razvoja – rekao je Đukanović.

Premijer je ukazao da na “određene političke procese koji su pretendovali da ugroze nešto što je temelj dosadašnjih ostvarenja”:

– Temelj naših dosadašnjih ostvarenja je stabilnost. Verujemo da su i ova poslednja iskustva potvrdila da je Crna Gora izgradila jedan pouzdan imunitet da se odbrani od tih nasrtaja na našu ključnu tekovinu. A pošto stabilnost nije ugrožena, onda treba otvoreno razgovarati o tome šta u uslovima stabilnosti moramo da uradimo. Da bismo obezbedili ono što smo obećali građanima – to je viši nivo kvaliteta života u godinama koje dolaze.

Prvi čovek DPS je podsetio da je država stigla u predvorje Evropske unije i NATO.

– Finansijski sistem zemlje je zdraviji. Deficit je veći, ali smo gotovo postigli budžetsku ravnotežu. Stope rasta ekonomije najviše su posledica investicija. U ovom mandatu Vlade počela je realizacija kapitalnog projekta izgradnje auto-puta, kao i postavljanje podvodnog kabla. Došlo je i do oporavka tržišta rada pa je stopa nezaposlenosti od oko 17,7 jedna od najnižih u regionu. Naša država ima rast od 29.000 radnih mesta.

NA VLAST SA PRIVESKOM

Politički analitičar dr Srđan Vukadinović je ubeđen da DPS neće moći sama da dođe do vlasti.

– Može ona da pobedi, ali je nemoguće da u najvećem “natezanju” osvoji više od 50 odsto glasova. Zbog toga smatram da je moguće da neka od malih opozicionih stranaka uhvati priključak sa DPS i Milom Đukanovićem, ne bi li došla na vlast.