TAMAN kad se činilo da su svi duvanski dimovi raspršeni poviše Crne Gore, izjava Mila Đukanovića na premijerskom satu podigla je nove, i vratila priču o švercu cigareta iz i preko Crne Gore, devedesetih godina. Ponovo je upro prost na Vuksana Simonovića, člana GO SNP, na koga je gnevan što je, kako reče, odlazio u Bari da ponese papire o zloupotrebi i navodnom švercu cigaretama “koje su presudama obesmišljene”.

– Vaš kolega je kao denuncijant i politički šarlatan žurio u Bari da ponese dokumentaciju o navodnim zloupotrebama, koje su presudama obesmišljene. Danas su u zasluženoj penziji kreatori takvih neargumentovanih i gnusnih konstrukcija – rekao je Đukanović u polemici sa samostalnim poslanikom Velizarom Kaluđerovićem.

U crnogorskoj skupštini je 2001. godine formirana komisija za ispitivanje tačnosti navoda zagrebačkog “Nacionala” o švercu cigareta. Predsednik te komisije Vuksan Simonović je 7. avgusta 2002. godine razgovarao u Bariju sa italijanskim državnim tužiocem Đuzepom Šelzijem o navodnoj umešanosti crnogorskog državnog vrha u šverc cigareta. Simonović je nakon tog susreta kazao da je sa italijanskim tužiocem tri sata razgovarao o švercu duvana u Crnoj Gori i preko nje.

Simonovićevoj komisiji tada je Đukanović, između ostalog, napisao: “Radi se o golim neistinama, izmišljotinama i podmetanjima, bez pokušaja da se ijedan od takvih navoda dokaže, sračunatim na moju moralnu i političku diskreditaciju.”

Đukanović je sredinom 2008. godine u Bariju, kako je sam izjavio, na lični zahtev dao izjavu nadležnim italijanskim organima, u vezi sa dugogodišnjom istragom koja se u toj zemlji vodi protiv njega. U kancelariju tužioca u Bariju stigao je zajedno sa advokatom Enrikom Tučilom, a njegov razgovor sa tužiocima trajao je šest i po sati. Agencije su tada prenele da se Đukanović svojevoljno prijavio da bude ispitan povodom optužbi “za mafijaško udruživanje radi sticanja profita od šverca cigareta”.

– Milo Đukanović dobro zna da sve što piše u izveštaju Skupštine Crne Gore o švercu duvana je gola istina potkrepljena dokazima i da bi, da je bilo slobodnog pravosuđa u Crnoj Gori, on i njegovi pajtaši odgovarali u našoj državi – ističe u reagovanju Vuksan Simonović.

Prošle godine su predstavnici SNP uručili kancelariji nemačke ambasade u Podgorici dokumentaciju koju je sakupila komisija Skupštine Crne Gore prilikom ispitivanja “duvanske afere”. To je učinjeno na zahtev Hansa Jirgena Kolba, višeg javnog tužioca nemačke pokrajine Augsburg, pošto na njegove zvanične zahteve, upućene još 28. januara 2003. godine, Ministarstvo pravde Crne Gore i republički parlament nisu odgovorili. Kolb, kako je javnost ranije obaveštavana, vodi od 1997. godine istragu o međunarodnom švercu cigareta.

U pismu koje je uputio na adresu SNP nemački tužilac navodi da se izveštaj komisije crnogorskog parlamenta “sto posto podudara” sa rezultatima istrage koju vodi. Saznanja i zaključci parlamentarne komisije na 30 stranica potkrepljeni su dokumentacijom na još dve hiljade strana! Komisija je “utvrdila” da su aerodrom u Podgorici i Luka Bar bili glavni punktovi preko kojih su cigarete iz inostranstva ubacivane u Crnu Goru, odnosno u švercerske kanale.

Vukšan Simonović i Milo Đukanović

AVIONI I BRODOVI

TADAŠNjA savezna uprava za kontrolu letenja potvrdila je da su na podgorički aerodrom od decembra 1995. do maja 1998. godine sletela 433 kargo aviona (“iljušin 76”, “iljušin 18”, “AM 12” i “boing 707”) od kojih je svaki nosio bar po petnaestak tona cigareta! Kad je sredinom 1998. godine Savezna vlada zabranila sletanje takvih aviona u Golubovce, kod Podgorice, doprema cigareta je usmerena na morske puteve, najviše na Luku Bar. Prema podacima carinarnice u Baru, u ovu luku su od sredine avgusta 1999. do početka avgusta 2001. uplovila čak 103 broda koja su dovezla 28.884,5 tona cigareta. Samo za tovar koji je stigao u Luku Bar bilo je potrebno oko tri hiljade šlepera!